Teije de Jong groepswinnaar en Jaap van Meerkerk sluit winnend af

Vandaag heb ik gelukkig voor mijn zelfvertrouwen een heerlijke partij geschaakt. Met zwart tegen Frans Koopmans (uit Heemskerk).

Hij opende met 1. Pc3 (Van Geet, althans dat wilde hij denk ik). Ik reageerde met 1. .. c5. Na 2. Pf3, Pc6, 3. d4, cxd4 ging het naar een normale Siciliaan. Ik speelde de versnelde Draak geloof ik. Dat ging de eerste 8 zetten voor mij á tempo, maar mijn tegenstander gebruikte veel tijd. Ik had een half uur voorsprong. Hij speelde wel de scherpste variant van de Draak, die met 8. f3 en 9. Dd2. Op zich erg leuk die stelling, met kansen voor beide partijen.

Frans koos echter voor een versneld opspelen van zijn pionnen (op de koningsvleugel natuurlijk), nog voordat hij lang had gerokeerd. Ik heb me suf zitten rekenen om één van mijn paarden (die van f6 of e5 tegen twee pionnen te geven en zo de loper van g7 zijn werk te laten doen. Uiteraard met een toren op de halfopen c-lijn en de dame op a5.

Kortom, lekker spannend en … ik besloot eerst op de c-lijn te tripleren en daarna met mijn paard de gedekte e-pion te slaan. Wit had overigens ook een flinke aanval opgebouwd. Het was dus wel rekenen, want een tempo te weinig kost de partij. Ik won. De Draak streed deze keer aan mijn zijde.

Teije de Jong wist met een remise in de laatste ronde zijn gedeeld groep te winnen door een remise in de laatste ronde. Hij eindigde ongeslagen met 2 punten uit drie partijen.

Kijk hier voor de uitslagen van groep 4O (Jaap) en de uitslagen van groep 6G (Teije). Vandaag is Olivier Vrolijk ook gestart in de dagvierkampen. Hij speelt mee in groep 4C. Hier de link naar het Tata Steel Chess Tournament.

Jaap van Meerkerk