Erasmus 1 kansloos onderuit tegen Dordrecht 2

Nadat we door krappe nederlagen tegen Moerkapelle, Rotterdam 2 en Rokado onze promotiekansen definitief verspeelden, was het blikveld omlaag gericht en kwam de focus op handhaving te liggen.

Een overwinning tegen het op papier zwakkere Dordrecht 2 zou waarschijnlijk al toereikend zijn om ons veilig te spelen. Het liep echter anders, een blamerende nederlaag, waar niets op af te dingen was, viel ons ten deel.

Na een rustige en gelijk opgaande partij kwam Ruurd Ouwehand (bord 7) met Ben Sitton remise overeen (½ – ½).

Op bord 2 liep Michael Siban tegen zijn eerste nederlaag aan. Michael schatte een paardoffer van Piet Pluymert op Ph7 niet goed in en kreeg een overweldigende mataanval tegen zich. Hardnekkige verdediging mocht niet baten en een doorgelopen pion op f7 beëindigde Michaels kansloze missie: ½ – 1½.

Ook Leo Verhoeven had zijn dag niet: in een Siciliaan koos Leo voor een lange rokade en zette zijn stelling voorzichtig, maar te passief op. Victor Koppelaar kon rustig een aanval opzetten, die hem stukwinst en een vol punt opleverde: ½ – 2½.

De gifbeker was nog niet leeg. Op bord 8 moest invaller Jaap van Meerkerk (Andrzej Pietrow was verhinderd) het opnemen tegen veterinne Chochita Dwars. Een achtergebleven pion op c7 veroorzaakte een zwakte, die Jaap in het eindspel funest werd: ½ – 3½.

Op bord 6 moest Joop van ’t Hoenderdaal alle zeilen bijzetten om zich Johan van de Griend van het lijf te houden. Met nauwkeurig verdedigen kon Joop nog een half punt redden: 1 – 4.

Cander Flanders (bord 3) speelde actief, maar wist niets te bereiken. In het eindspel werden zijn opgerukte pionnen zwak en waren niet meer te behouden. Cander wist met een spectaculaire slotfase nog wat spanning te creëren, maar moest uiteindelijk het hoofd buigen en liet Ton Slagboom het volle punt: 1 – 5.

Olivier Vrolijk (bord 5) trok met actief spel ten strijde tegen de vesting van Cor Oliemans. Hij wist een pion te veroveren, maar in het toreneindspel bleek de remisemarge toch te groot: 1½ – 5½.

Kopman Frank van Zutphen kon als enige speler het volle punt noteren. Tegenstander Jan Willem Versloot werd stukje bij beetje teruggedrongen en wist tegen Frank niets te bereiken: een 2½ – 5½ nederlaag.

Op deze zware nederlaag was niets af te dingen. Complimenten voor het sterke spel van Dordrecht. Wij moeten vol schaamte in de spiegel kijken en tegen Shah Mata echt beter spelen om niet in degradatieproblemen te komen.

   Dordrecht 2             1886 - Erasmus 1               1923 5½ - 2½ 
1. Jan Willem Versloot     1965 - Frank van Zutphen       2059 0  - 1 
2. Piet Pluymert           1990 - Michael Siban           2018 1  - 0 
3. Ton Slagboom            1902 - Cander Flanders         1850 1  - 0 
4. Victor Koppelaar        1852 - Leo Verhoeven           1924 1  - 0 
5. Cor Oliemans            1816 - Olivier Vrolijk         1913 ½  - ½ 
6. Johan van de Griend     1895 - Joop van 't Hoenderdaal 1875 ½  - ½ 
7. Ben Sitton              1843 - Ruurd Ouwehand          1873 ½  - ½ 
8. Cochita Dwars           1824 - Jaap van Meerkerk       1874 1  - 0

Alle uitslagen en de stand in de promotieklasse zijn ook terug te lezen op de site van de RSB.

Ruurd Ouwehand