Erasmus door naar halve finale RSB beker

Maandag 20 februari stond de kwartfinale van de RSB beker op het programma. Erasmus moest het ditmaal opnemen tegen CHESS.

CHESS had eerder dit seizoen het tweede van Erasmus met 6½ – 1½ naar huis gestuurd. Reden dus om dat recht te zetten in deze confrontatie in de RSB beker.

Siban (bord 3 met zwart) was als eerste klaar. Vroeg in de opening sloeg de vlam al in de pan en het leek er allemaal vrij ernstig uit te zien met oprukkende pionnen van wit, maar uiteindelijk wist Siban veel beter uit de opening te komen en in een winnend middenspel terecht te komen. Al om half tien was het eerste punt binnen.

Aan bord 2 speelde Van Zutphen tegen Voogt. Hij kwam met wit niet heel erg goed uit de opening en de opstoot van een zwarte pion naar b3 werd over het hoofd gezien. Nadat dit gevaar geneutraliseerd was, bood zwart na ongeveer 20 zetten remise aan in een stelling met een optisch overwicht voor wit, maar waar het niet gemakkelijk was om (voor zowel wit als voor zwart) een succesvol plan te vinden. Dit remiseaanbod werd (ook gegeven de standen op de andere borden) rond een uur of tien aangenomen.

Flanders was aan bord 4 als derde klaar. Hij speelde een prima partij, waar het evenwicht eigenlijk nooit verbroken werd. Zijn tegenstander bood – onder meer ook vanwege een ruime achterstand in de tijd – remise aan, wat door Flanders werd aanvaard.

Als laatste was onze kopman Pietrow nog bezig tegen Burgerhout. In een aardige partij met tegengestelde rokades wist wit weinig voordeel te krijgen. Ergens in de laatste tien minuten van de partij wist Pietrow een stuk voor te komen (hoe is uw verslaggever niet helemaal bekend) en dit voordeel werd niet meer uit handen gegeven.

Uiteindelijk dus een ruime 3 – 1 overwinning voor het Erasmus bekerteam tegen CHESS. Voor het tweede jaar op rij staan we daarmee in de halve finale. In de halve finale spelen we nu tegen Rokado, dat met 2½ – 1½ won van De IJssel.

Het verslag van CHESS “Erasmus te sterk voor Bekerteam CHESS: 3-1” is op hun site te vinden. Alle uitslagen zijn te vinden op de site van de RSB.