Erasmus voor het eerst in haar bestaan naar finale RSB beker

Vrijdag 16 maart stond de halve finale tussen het ons welbekende Rokado en Erasmus op het programma. We waren te gast bij Charlois Europoort, waar tegelijkertijd ook de andere halve finale werd gespeeld tussen Charlois Europoort en Messemaker 1847.

Op papier was Rokado de grote favoriet met een ratinggemiddelde van tegen de 2100 aan. Maar ook Erasmus was op volle sterkte.

De avond begon voorspoedig. Van Zutphen (zwart op bord 2) kreeg direct in de opening een voordeel van twee pionnen en een kwaliteit tegen Hans van der Linden. Dit wel ten koste van een grote ontwikkelingsachterstand. Wit had het initiatief en kreeg een heel sterk loperpaar. Pionnetje na pionnetje moest worden teruggegeven om uit de problemen blijven. De vierde achtereenvolgende pion. die wit sloeg, bleek echter heel erg giftig te zijn. Waar de stelling remise-achtig aandeed wist zwart nu via een listig tussenzetje een loper te winnen en door de achterstand van de toren gaf Van der Linden zich gewonnen. Een redelijk snelle 1 – 0 voorsprong.

Op dat moment zag het er op de andere borden goed uit. Siban stond al vrij snel veel beter en ook Pietrow stond goed. Pietrow speelde op bord 1 tegen Frank Verkooyen en had een fraaie stelling opgebouwd. Echter, via enkele onnauwkeurige zetten, degradeerde zijn sterke loper tot een zwakke loper. Een cadeautje waar Verkooyen wel raad mee wist. Tussenstand: 1 – 1.

Siban speelde met wit op bord 3 tegen Ben Boog. Siban kwam heel goed uit de opening en joeg de zwarte koning op. Slechts ten koste van een kwaliteit was de aanval nog te overleven, maar de resterende stelling van Boog was een dusdanige puinhoop, dat hier weinig eer voor hem meer aan te behalen viel. Een hele strakke overwinning van Siban en daarmee een 2 – 1 voorsprong.

Als laatste was Flanders (met zwart op bord 4) nog bezig, hij moest het opnemen tegen Rick Ensering (vaste gast op ons Watertorentoernooi). Ensering wist een fraaie drukstelling op te bouwen, waar het voor Flanders lastig was om zelf spel te krijgen. Via een kwaliteitsoffer probeerde Flanders nog wat initiatief te krijgen, maar de stelling werd zorgvuldig door Ensering tot winst gevoerd.

Een 2 – 2 gelijkspel derhalve. En dus penalties. In het schaken snelschaakpartijen van 5 minuten met verwisselde kleuren.

Ook hier was Van Zutphen weer als eerste klaar. In een vrij regelmatige partij won hij een paar pionnetjes, waarvan er één na vele verwikkelingen een dame werd. Een 1 – 0 voorsprong. Nagenoeg gelijktijdig wist Boog Siban te verslaan en daarmee stond het weer gelijk.

Pietrow had tegen Verkooyen een ingewikkelde stelling met twee torens tegen de dame. De dame vergat een belangrijk veld te dekken en Pietrow kwam daarmee de stelling binnen en kon ook het punt bijschrijven. Als laatste waren wederom Flanders en Ensering nog bezig. Een bloedstollende partij, waar Ensering een stuk wist te winnen. Het werd een secondenstrijd, waar Flanders net iets sneller speelde met als gevolg dat Ensering door zijn vlag ging.

Een hele fraaie 3 – 1 overwinning in het snelschaken dus! En sinds het bestaan van Erasmus (vanaf 2005) is dit de eerste keer dat wij de finale gaan spelen van de RSB beker.

Tegenstander in de finale is Charlois Europoort, die na een gelijkspel in reguliere tijd tegen ratingfavoriet Messemaker 1847 en een gelijkspel bij het snelschaken de gelukkigste was in de loting. Erasmus is dan de thuisspelende partij!

Kijk hier ook voor het verslag van Rokado “Uit de beker geknikkerd“. Alle uitslagen zijn te vinden op de site van de RSB.