Erasmus bekerteam redt het niet in de finale

Op woensdag 25 april speelde het Erasmus bekerteam de finale van de RSB-beker tegen Charlois Europoort. We konden op volle sterkte aantreden (Pietrow, Van Zutphen, Siban en Flanders).

Maar helaas heeft de overwinning er voor Erasmus eigenlijk geen moment ingezeten. Met 3 – 1 werd het Erasmus bekerteam naar huis gestuurd.

Een verslag op volgorde van de uitslagen. Flanders speelde met zwart op bord 4 tegen Van den Berg. Hij kwam wel aardig uit de opening, maar hij kreeg een koningsaanval over zich heen. De stelling kraakte en op een bepaald moment verloor hij een kwaliteit en kort daarna was het over. Een 1 – 0 achterstand.

Siban speelde op bord 3 met wit tegen de op rating sterkste speler van Charlois Europoort, Kamerman. Hij leek wel aardig uit de opening te komen, maar toen er na een venijnig tussenschaakje plotseling een dame en een toren op de tweede lijn binnenkwamen, werden twee pionnen verloren. De rest van de stelling bood ook weinig hoop. Een kwestie van techniek en dat wist Kamerman netjes af te maken. Daarmee stonden wij met 2 – 0 achter.

De overige partijen moesten dus gewonnen worden, maar de situatie op de andere borden gaf weinig perspectief.

Pietrow speelde op bord 1 tegen Vredenborg. Het bord stond na tegengestelde rokades al snel in het vuur, waarbij meerdere stukken tegelijk instonden. Het leek alsof er mogelijkheden waren voor Pietrow om daar met voordeel uit te komen, maar na verschillende ruils stond het nog steeds gelijk. Uiteindelijk resulteerde een eindspel met beide vier pionnen en een loper tegen een paard, waar weinig brood meer in zat. Remise dus, en daarmee was Charlois Europoort de winnaar van de RSB beker.

Als laatste was Van Zutphen nog bezig tegen Kamman. Hij kwam met zwart niet goed uit de opening en moest eigenlijk de hele partij keepen. Uiteindelijk resulteerde een remiseachtige stelling en omdat Charlois Europoort de partij inmiddels in de zak had, werd ook hier tot remise besloten.

En daarmee stond een 3 – 1 nederlaag voor het bekerteam op de borden. Een terechte nederlaag, op geen moment tijdens de avond heeft er meer ingezeten. Felicitaties voor Charlois Europoort!

Volgend jaar beter. Als wij kijken naar de ontwikkeling van de laatste jaren, dan biedt dat perspectief. Vorig jaar verloren we in de halve finale, dit jaar in de finale. Ieder jaar een treetje hoger, dus volgend jaar …

Lees hier ook het verslag “De beker is binnen!” van Charlois Europoort. Alle uitslagen zijn te vinden op de site van de RSB.