Met nog drie rondes te gaan een quintet aan de leiding

Na een rustweek in verband met Koninginnedag stond maandag 7 mei de vierde ronde van het Watertorentoernooi op het programma. Een schets van de arena: 22 partijen en 10 koplopers met 2½ punt uit 3 partijen. Zou in deze ronde de kopgroep uitgedund worden?

Er stonden weer verschillende krakers op het programma, namelijk Spaan tegen Van der Kooij en Holwijn tegen Verhoeven, die in de vorige ronde Van der Kooij nipt liet ontsnappen.

De koplopers maakten het elkaar in deze ronde niet gemakkelijk. Zo rond tien uur vielen de eerste uitslagen in de top van het klassement te noteren. Van Toor offerde tegen Van Zutphen een stuk voor een koningsaanval, maar de aanval bleek al redelijk snel toch niet door te slaan. Kleinjan wist zijn stunt uit de vorige ronde geen succesvol vervolg te geven en moest het onderspit delven tegen Den Ouden.

Verhoeven speelde weer een sterke partij tegen Holwijn, maar gaf een remise uit handen en wist het toch niet te bolwerken. Pietrow won tegen Van Kempen in een fraaie aanval een kwaliteit en rest was techniek. Spaan speelde een lange en spannende partij tegen Van der Kooij. Hier bleek de kracht van het loperpaar weer duidelijk en daardoor wist hij de partij toch naar zich toe te trekken.

Ook deze keer waren er weer verschillende verrassingen te noteren. Zo wist Shakir Salih het punt af te snoepen van Beerling. En niet minder knap was de snelle overwinning van Tchavelachvili op Van Heusden. Rens Hesselmans besloot remise overeen te komen met Bram de Knegt in een stelling, waar hij zelfs nog een een pionnetje meer had. En ook De Jong kwam in een korte partij niet verder dan remise tegen Van As.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de vierde ronde. De voorlopige paring voor de vijfde ronde (onder voorbehoud) is daar ook al te vinden. De vijfde ronde wordt gespeeld op maandag 14 mei.