Derde moet teveel punten achterlaten

Woensdagavond 17 oktober trok het het derde voor de tweede ronde wedstrijd naar Fianchetto in Schiedam. In hun nieuwe behuizing in de Margriethal werden we ontvangen door hun tweede.

De afwezigheid van Helstone, waarschijnlijk voor de laatste keer en De Knegt, waarschijnlijk nog wel vaker, werd opgevangen door Alik Tchavelachvili en Harry Nefkens.

Mihailescu had me verzocht met wit te mogen spelen. Het hielp hem echter niet. Rond de klok van tien uur was hij de eerste die genoegen moest nemen met puntverlies. Kort daarop hoorde ik rechts van mij aan het achtste bord “blundertje” mompelen. Het bleek een eufemisme voor een vol stuk verlies. Duidelijk dat kort daarna de strijd kon worden gestaakt en ook Nefkens een nul moest incasseren.

Cor van As moest aantreden op het vierde bord tegen Mersch. Hij dacht lang kansrijk te zijn. Een kleine onoplettendheid deed de strijd echter kantelen, waardoor we tegen een 3-0 achterstand aankeken. De stand op de andere borden zag er toen ook al niet meer rooskleurig uit.

Kort daarna gingen ook Alik tegen Ergen en Simons tegen van de Vaart tenonder. De rest kon toen voor eigen succes gaan spelen. Dat ging nog heel aardig. Zo wist Jan Hoek van Dijke tegen van Driel een half punt te scoren.

Zelf zat ik in een ingewikkelde partij tegen den Uijl. Cor wees me er rond de 30e zet op dat het in het schaken is toegestaan te slaan, omdat er op dat moment nog steeds 30 stukken op het bord stonden. Uiteindelijk wilde geen der spelers van nog een stuk af en werd op de 38e zet besloten ook hier het punt te delen.

Rens Hesselmans zag tegen Dopper zelfs nog de volle winst over het hoofd maar hield het ook nog remise. 6½ – 1½ voor Fianchetto.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Ron Ansem

Teamleider