Het tweede op bezoek bij S.O.F.

Het bezoek aan Oude Tonge, woensdag 31 oktober werd ook een sof! Met niet minder dan 6 – 2 werden we aan de kant gezet…

Vooraf was door teamleider Ruurd aan de tap voor een rondje koffie, het consigne meegegeven: de eerste 4 borden remise houden en de staart gaat voor de winst. Het uitgangspunt was fraai, de uitvoering niet!

Alle topborden gingen voor de bijl en slechts Frits Steenbergen en Arie de Jong wisten in de staart het kruit droog te houden met remise en invaller Jan Hoek van Dijke slaagde erin de winst binnen te halen. De overige afgevaardigden, Pim Kleinjan, Gilles Donze, Ruurd Ouwehand, Henry Pijpers en Emil Verhoef gingen allen onderuit.

Pim verloor tegen het einde van zijn partij een stuk en besloot daarom niet verder te strijden. Gilles verzeilde in een matnet en kon daaraan niet ontsnappen, Ruurd kreeg ook al te maken met stukverlies en werd daarna steeds verder het moeras in geduwd. De daaruit opstijgende kwalijke dampen werden hem te machtig.

Henry veroverde een pionnetje, maar wist dit kleinood niet tot gelding te brengen en zag het voordeel vervagen totdat slechts de overgave restte. Ook Emil. die nog wel een aanval op touw had gezet, maar er niet in slaagde door te breken, moest uiteindelijk de koning omleggen. Jan Hoek van Dijke, die Jan Smit verving, wist van uit de opening al materiaal te winnen en stevende van daaruit af op de volle winst.

Blijft nog 1 partij onbesproken, die van uw verslaggever en die dan ook als laatste klaar was met het denkproces van die avond. Tegenstander Johan Dupree bediende zich van de Dame-Indische verdediging en wel op een wijze als gebruikelijk in de gloriejaren van Jan Timman. Dat beeld werd herkend en leidde tot winst van een pion voor wit.

Dat kleine voordeel bleef gehandhaafd, werd zelfs nog uitgebreid naar 2 pionnen, maar de resterende tijd, 3 minuten voor wit tegen 14 minuten voor zwart, mede gelet op de tussenstand 5½ – 1½, deed het besluit een remisevoorstel te aanvaarden, geen geweld aan, hoewel de winstkansen voor wit nog steeds groot waren.

De eindstelling was met zwart aan zet:

De Jong – Dupree

 

 

 

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Arie de Jong