Wonder en ’t is gheen wonder: 2½ – 5½

Ging het eerste gisteren werkelijk langs afgronden?

Ogenschijnlijk wel; rond de klok van tienen zeiden we al tegen elkaar: het moet weer van het laatste kwartiertje komen, want de stellingen zijn niet tot weinig belovend.

Alleen op bord 1 had Frank van Zutphen geen kind aan de opgeofferde invaller. Het ratingverschil van 400 punten was overtuigend. Verder stond Joop van ‘t Hoenderdaal (6) stevig met z’n Slavische pion meer.

Cander Flanders (5) had het moeilijk tegen een Kingsindian, Leo Verhoeven (2) geen tegenspel tegen hun beste speler, Jaap van Meerkerk (7) kreeg niets uit de opening tegen het Hollands (Botwinnik-variant), Olivier Vrolijk (3) begon een lange loopgravenoorlog met enorme pionnenfalanxen (wel met de punt naar voren) en Ruurd Ouwehand (8) stond ook gedrukt. Rest nog Paul Wilhelm (4), die zeeën van tijd stopte in een voormalige Joegoslavische verdediging, waarbij pion d6 het zwaar te verduren kreeg.

Met nog een half uurtje speeltijd had Frank gescoord, Cander verloren en Joop gewonnen.

Ruurd was een stuk achter, maar Jaap had de vastgelopen koningsaanval van zwart tot staan weten te brengen en had goede kansen tegen de slechte witte loper op de damevleugel. Hij speelde dat bekwaam uit.

Wilhelm had zijn zwakke pion op kunnen stoten en na wat stukken ruilen kwam hij in een goed toren/dame-eindspel terecht met helaas nog maar twee minuten op de klok. Olivier moest keepen met weinig tijd en Leo zei achteraf dat hij remise had, maar door de tijd dat niet kon waarmaken.

Nadat de tegenstander van Ruurd verzuimd had met zijn stuk meer remise te kaken (blijkbaar had zwart voldoende tegenspel gecreëerd) en Wilhelm na eerst wat fouten in het eindspel toch kon winnen waren de punten binnen en kon Olivier met nog 38 tellen op de klok in min of meer gelijke stand remise accepteren.

De uitslag is niet echt geflatteerd, maar we hebben er wel voor moeten schaken.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website. Of lees hier het verslag van Barendrecht: “Barendrecht 1 – Erasmus 1: Sinterklaas bestaat echt!

Paul Wilhelm