Erasmus 1 naar forse winst

De door uw scribent tevoren met enige zorg bekeken wedstrijd tegen IJsselmonde is toch met 5½ – 2½ geëindigd in ons voordeel.

Verdiend maar met kanttekeningen die laten zien dat er ook een andere uitslag mogelijk was geweest.

We maken een rondje langs de velden:

Een snelle remise in een Tartakower van Joop van ’t Hoenderdaal (bord 6) gevolgd door een Pirc-remise bij Wilhelm (op 5). Hier konden beide partijen mee leven. Van Zutphen (bord 2) had ondertussen al opgegeven na een pion verblunderd te hebben in de opening en het zien van een dreiging die er niet was (trompe-l’oeil). Hiertegenover stond de goede stelling van Vrolijk (bord 4), die een damepionspel vlot naar winst voerde.

Nog vier partijen te gaan: Pietrow (op 1) nam ruim de tijd om z’n Caro-Kann vanuit de organisatie naar een eindspel te sturen dat goed verdedigd werd door Ockeloen. Flanders (bord 7) kreeg door een misverstand een pion cadeau en kon het hierna technisch uitschuiven. Leo Verhoeven (3) en van Meerkerk (8) waren tot het einde van de speeltijd bezig: dus tijdsdruk.

Verhoeven had eerst een pionnetje meer, maar nadat hij die weer kwijtgespeeld had kon zijn tegenstander pittig doorduwen in een toreneindspel richting vrijpion en zwarte koning. Mirabile dictu sloeg hij niet op f7 en boette meteen twee pionnen in. Investeer dus in kennis van toreneindspelen, dat levert het meeste rendement op.

Van Meerkerk had een kwaliteit gewonnen toen de opponent vergat eerst de dames te ruilen; het slotspel gaf goede kansen maar de tijd slonk en er was geen goed plan (behalve dan i.p.v. Le6 + Te8 met torenruil en veel makkelijker te spelen stelling). Toen besloot Jaap te gaan hakken met resultaat dat een en ander geruild werd en het opeens wel uit was.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Paul Wilhelm