Fraaie overwinning voor het tweede

In de vierde ronde van de RSB competitie moest het gaan gebeuren. Na drie nederlagen stond het tweede van Erasmus nog op nul matchpunten. Maandag 17 december was Nieuwerkerk aan den IJssel 1 de tegenstander.

Op papier waren zij weliswaar ongeveer 100 ratingpunten sterker, maar in de praktijk stonden zij net boven de degradatiestreep.

En het zou gaan gebeuren. Aan het einde van de avond stond er een hele fraaie 5 – 3 overwinning voor het tweede op de borden.

De avond begon moeizaam. Steenbergen (bord 7) had de gehele avond een wat lastige stelling (fout in de opening) en bezweek onder de druk. Een blik op de borden bood op dat moment weinig perspectief. Als tweede was Donze klaar. Hij speelde aan bord 2 remise in een complexe stelling, waar beide spelers kansen hadden. Een ½ – 1½ achterstand.

Als derde was De Jong gereed. Zijn tegenstander zag stukverlies over het hoofd en De Jong kon door het stuk terug te offeren een gewonnen toreneindspel bereiken. Kleinjan op bord 1 was de volgende die een punt binnenhaalde. In een toren met paard eindspel van beiden had hij een verre vrijpion. Deze kon slechts tot staan gebracht worden ten koste van enkele pionnen, wat voldoende was voor de winst van Kleinjan. De achterstand was omgebogen in een 2½ – 1½ voorsprong.

Helaas ging daarna Smit ten onder. Zijn tegenstander had aan het einde van de partij net iets meer pionnen en verlies was onafwendbaar. Pijpers speelde een ingewikkelde en scherpe partij. Hoe is niet helemaal duidelijk, maar uiteindelijk wist Pijpers te winnen. Verhoef (bord 8) verloor in het middenspel een stuk, dit werd uiteindelijk een kwaliteit, maar hij bleef goed en actief spelen. Uiteindelijk was remise het resultaat. Een 4 – 3 voorsprong.

Als laatste was Ouwehand nog bezig. Het werd beslist in vliegende tijdnood. Waarbij Ruurd een ondekbaar matnet had geweven, maar zijn tegenstander nog wel schaakjes kon geven. De kansen wijzigden af en toe per zet (een dame die in stond maar niet geslagen werd, een mat in een paar zetten die over het hoofd werd gezien). Kortom spektakel voor de toeschouwers. Uiteindelijk liep Ouwehand uit de schaakjes en kon hij zijn tegenstander mat zetten.

En daarmee waren de eerste twee matchpunten binnen. Een hele fraaie prestatie voor het tweede. Door te blijven knokken en spelen is deze overwinning binnen gehaald. Er is hiermee weer perspectief voor lijfsbehoud!

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.