Smit moet de leiding afstaan

Na het Sinterklaastoernooi stond maandag 10 december weer een reguliere speelavond op het programma, en wel ronde dertien.

En dan stonden er ook nog eens dertien partijen op het programma.

Dat zou toch geen ongeluk gaan brengen?

Nee, zeker niet! Althans, voor bepaalde spelers misschien wel, maar over het algemeen was het weer een hele mooie schaakavond.

Want wij mochten een nieuwe speler verwelkomen: Coen van Vlijmen. Hij mocht het in zijn eerste echte schaakpartij op een vereniging opnemen tegen Jan Bruinsma.

Hij had mogelijkheden om in de opening een stuk te winnen, maar zag dit helaas over het hoofd. Toch werd het een aardige partij, waarin Bruinsma wel te sterk bleek.

Daarnaast was er natuurlijk ook de strijd om de koppositie. De koplopers Smit en Kleinjan moesten respectievelijk de runners-up Van Zutphen en Wilhelm van zich af zien te houden. Dat lukte Smit niet, in een dynamische partij waarbij beide spelers kansen hadden trok Van Zutphen uiteindelijk aan het langste eind.

Kleinjan speelde een interessante partij tegen Wilhelm. Zij kwamen aan het einde van het middenspel remise overeen, waar er toch nog wel voldoende muziek in de stelling zat voor beiden. Voldoende voer voor een uitgebreide analyse achteraf, en daar besteedden zij dan ook een groot deel van de avond aan.

Leo Verhoeven meldde zich ook weer bij de top van het klassement door een overwinning op Joop van ’t Hoenderdaal. Van As hield De Jong op remise, waardoor beiden ook in de top mee blijven draaien.

Pijpers (overwinning op Tchavelachvili) en Flanders (winst tegen Rinus van der Linde) beginnen ook warm te lopen voor een plek in de A-finale.

Meer onderin het klassement deed Hurkmans goede zaken door Rook te verslaan, zijn pionnenopmars bleek niet te stoppen.

Kijk hier voor de actuele stand en voor alle uitslagen van de dertiende ronde.