Bekerteam moeizaam naar de volgende ronde

In de derde ronde van de RSB beker mocht het bekerteam van Erasmus het op donderdag 12 december opnemen tegen Waddinxveen.

In de reguliere competitiewedstrijd hadden wij nog met 6½ – 1½ van hen gewonnen, op papier hadden wij meer rating op de borden, dus het zou moeten kunnen.

Het werd echter een lange avond waar voor ieder punt gestreden moest worden.

Paul Wilhelm speelde met wit op bord 3. Hij liet zijn witte plusje vervlakken in de Barcelona-variant van het Catalaans en kwam al vrij snel na de opening in een remiseachtig toreneindspel terecht. Al vroeg op de avond werd besloten om de punten te delen. Op de borden zag het er op dat moment wel aardig uit. Flanders stond weliswaar iets minder, maar Verhoeven en Van Zutphen hadden allebei een prettige stelling.

Net voor elven was het beeld niet veel anders, met dien verstande dat de Erasmianen allen nog ongeveer 10 minuten op de klok hadden en hun tegenstanders 30 minuten.

Cander Flanders (bord 4) was als tweede klaar. Hij vocht een gevecht uit waar het niet-aanvalsplan van wit in een Fianchetto-Grunfeld veel minder tijd kostte dan het idem van zwart, en dan sta je met 10 tegen 3 minuten in een iets mindere stand toch virtueel achter… De tijd bleek fataal. ½ – 1½ achter. Uit de overige twee partijen moest nog tenminste anderhalf punt worden gehaald.

Leo Verhoeven speelde tegen Barthold Jansen op bord 2. De Siciliaanse opening werd vermeden met 2. b4, waarna zich een hele interessante partij ontspon. Jansen offerde twee lichte stukken tegen een toren en een pion. Verhoeven hield de gehele partij een klein plusje. Ook hij had minder tijd. Het werd een zeer technisch eindspel met twee paarden en een toren tegen twee torens en een pluspion. Verhoeven zette de zaak zo vast dat er geen doorkomen aan was voor wit, maar ook niet voor zwart. De twee minuten die nog op zijn klok stonden, waren voldoende om de partij de remisehaven in te loodsen. Een goede prestatie tegen hun beste man: 1 – 2 achter.

Frank van Zutphen (wit) speelde op bord 1 tegen Ronald Dannis. Ook hier een leuke partij, waarbij er in het centrum een dynamisch evenwicht ontstond. De witte stukken stonden net iets beter dan de zwarte en dankzij een minoriteitsaanval op de damevleugel kwam wit met een toren op de zevende rij binnen. Het bleek niet direct doorslaggevend te zijn. Maar na de afruil van de zware stukken resulteerde een dubbel lopereindspel met twee verbonden vrijpionnen in het centrum voor wit tegen twee niet-verbonden vrijpionnen van zwart.

Qua stelling stond wit dus wel beter, alleen had Van Zutphen nog maar 3 minuten tijd tegen 8 minuten voor Dannis. Uiteindelijk moest zwart beide lopers offeren om de pionnen tegen te houden. Beiden hadden inmiddels minder dan 1 minuut op de klok, waarbinnen Van Zutphen nog wel even mat moest zetten met twee lopers. Zwart speelde echter een onreglementaire zet, waarop wit er 2 minuten tijd bij kon claimen. Hierop besloot Dannis op te geven. En aldus: 2 – 2.

Vluggeren dus: Wilhelm won na grote complicaties in een 1900-aanval als eerste, Flanders als tweede, Leo kon het niet bolwerken en Van Zutphen leek niet al te veel moeite te hebben: slot: 1 -3 winst en op naar het verdiende biertje (zie foto).

Daarmee zijn we weer een ronde verder in de RSB beker. In de volgende ronde spelen wij tegen de winnaar van de partij tussen RSR Ivoren Toren en Moerkapelle.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.