Erasmus 3 ten onder tegen SO Rotterdam 5

Afgelopen maandag was het derde van Erasmus gastheer voor het vijfde van SO Rotterdam.

De verwachtingen waren hoog gespannen.

Niet alleen was het ratingverschil niet bijzonder groot, we konden voor het eerst sinds tijden in een bijna zo sterk mogelijke opstelling aantreden.

Dat wil zeggen met Bram de Knegt, Herman Beerling, Aad Jan de Roos en Cor van As welke laatste hersteld was van een zware ingreep. Even zag het er zelfs naar uit dat John Helstone acte de presence kon geven. Hij bleek zijn langdurige verblijf in Suriname echter niet besteed te hebben aan het bijschaven van zijn theorie! Hij gaf aan in geen half jaar een schaakbord te hebben gezien en verkoos op zijn eerste speelavond dit seizoen daarom liever de luwte van de interne competitie.

Het pakte echter anders uit. Het begon nog allemaal rustig en erg internationaal. Jan Hoek van Dijke kon op zijn gemakje in de speelzaal op een neer wandelen tot de klok 9 uur aanwees en hij zijn punt kon incasseren omdat zijn tegenstander niet verscheen. Onderwijl zag ik een Italiaanse, een Engelse en een Siciliaanse openingen op de borden verschijnen. Er leek weinig aan de hand.

Om volstrekt onduidelijke reden werd ik zelf in de 12e zet getroffen door een vorm van schaakblindheid die me in geen tijden was overkomen. Na lang denkwerk over verschillende combinaties die mogelijk waren sloeg ik op een volkomen verkeerde manier waardoor ik een stuk achterbleef. Aanvankelijk had mijn tegenstander nog wat moeite de stukken te ontwikkelen maar toen dat rond de 20e zet eenmaal wel gelukt was, was er eigenlijk geen spel meer. Ondanks het feit dat analyse achteraf aantoonde dat de meeste varianten na die 12e zet een gunstige stelling voor mij hadden opgeleverd.

Beerling en Mihailescu konden zonder al te veel problemen afwikkelen naar remise. Vooral voor Herman een verdienstelijk resultaat gelet op de rating van zijn tegenstander. Bram had meer moeite en brak uiteindelijk toch het gebrek aan wedstrijdritme op. In een stelling die eigenlijk best goed was en waarin hij zelfs wel wat beter stond, miste hij toch de winst en moest zelfs het volle punt inleveren. Daardoor kwamen we 3 – 2 achter.

Gelukkig was Cor zijn medische tegenslag geheel te boven. Hij had me toevertrouwd dat hij zijn chirurg had verzocht een Fritz-chip te implanteren. Of dat het verschil heeft gemaakt weet ik niet maar hij slaagde er wel in de stand weer gelijk te trekken.

Op dat moment speelden Aad Jan en Joram nog. Joram had een betere stelling maar stond ruim achter in tijd. Bij Aad Jan was de stelling minder duidelijk maar toch ook wel wat gunstiger voor hem maar ook daar was de tijdduivel in zijn nadeel. Onder de tijdsdruk bezweek Joram ondanks de betere stelling. Hij bleef gedesillusioneerd achter. Op dat moment besloot Aad Jan een remise voorstel aan te nemen. De stelling leek wel gewonnen voor hem maar de vraag was of hij dat met een ruim verschil in tijd in zijn nadeel nog had kunnen uitspelen.

Zo werd uiteindelijk met 3½ – 4½ verloren.

De volgende klus tegen Hendrik Ido Ambacht gaat een zware worden. Wellicht kunnen we het vege lijf redden in de laatste partij tegen de IJssel.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Ron Ansem

Teamcaptain