Veel strijd om de finaleplaatsen

Maandag 14 januari. Ronde 16. Nog twee ronden te gaan voordat de finalegroepen van start gaan. De spanning stijgt!

Twaalf partijen stonden er op het programma en er was weer veel strijd, vooral in de partijen waar een plaats in finalegroep A of finalegroep B direct inzet van de confrontatie was.

Wat te denken van Joop van ’t Hoenderdaal. Hij kreeg tegen Pim Kleinjan een overweldigende aanval over zich heen, maar counterde toen Kleinjan een giftig pionnetje op h7 sloeg. De zware stukken kwamen de stelling van Kleinjan binnen en Van ’t Hoenderdaal kon het punt bijschrijven. Met 9½ punt staat hij nu op met één been in de A finale.

Henry Pijpers wist de aanval van Jaap van Meerkerk op plaats 8 in de tussenstand af te wenden. Het werd remise, waardoor ook hij op 9½ punt komt. Voor Van Meerkerk (9 punten en laatste ronde afwezig in verband met Tata Steel Chess Tournament) wordt het afwachten wat de concurrentie doet of hij in de A finale terecht zal komen.

Cander Flanders speelde een bloedstollend tijdnoodduel tegen Arie de Jong. Hij had een fraaie aanval op de koning, maar heel weinig tijd. Zou het doorslaan? Gelukkig voor hem wist hij De Jong net op tijd mat te zetten. Hierdoor heeft Flanders met 9 punten nog een kleine kans op een plaats in de A finale.

En dan hebben we het nog niet over de strijd om de B-finale! Lucian Mihailescu (overwinning op Ron Ansem), Alik Tchavelachvili (bye) en Joram Simons (overwinning op Kees Rook, die het trouwens nog wel lang vol hield en een goede partij speelde) wonnen hun partij.

Na zestien ronden staan de nummers 12 tot en met 19 met 8 punten op een gedeelde 12e plaats!!

Dit terwijl slechts de nummers 9 tot en met 16 in aanmerking komen voor een plek in de B finale. Zelfs de nummers 20 en 21 (Aad Jan Roos en Peter Hurkmans) hebben met 7½ punt nog een kleine kans op een plek in de B finale. Dat belooft een spetterende ontknoping op maandag 21 januari!

Kijk hier voor de actuele stand en voor alle uitslagen van de zestiende ronde.