Een voorbeschouwing van uw interne wedstrijdleider

Op 28 januari gaan de finalegroepen A, B en C van start. Voor het zover is zullen wij gaan smullen van een zinderend slot van onze voorronde! We hebben inmiddels 15 rondes achter de rug. Nog 2 te gaan. Ik waag me niet graag aan prognoses, maar vooruit, ik zal voor het ingaan van ronde 16, de voorlaatste dus, eens kijken welke toetjes er nog worden opgediend.

Hoeveel punten moet je minimaal scoren voor (mogelijke) plaatsing per finalegroep?

A-finalegroep: 9½

B-finalegroep: 8½

C-finalegroep: n.v.t.

En dan nu eens even kijken wie waar nu staat en hoe dat zo is gekomen en waar we heen gaan… Ik ga de lijst af naar boven toe, of zoiets.

Finale C:

Zeker van plaatsing zijn inmiddels de volgende spelers:

Coen van Vlijmen: gaat als nieuw lid nu echt aan de bak en zal veel opsteken van elke partij!

Jan Bruinsma: dit Canadese vakantiebeest is vaak afwezig geweest en kan slechts af en toe een halfje meepikken: 3 punten

Jan Melis: goed op dreef dit seizoen met o.a. winst tegen Emile, en nette remises tegen Koos en Teije: 4½ punt

Emile Verhoef: 4½; feitelijk 2½ punten uit 6 gespeelde wedstrijden; ook dit jaar weer erg druk met zijn werk en dus vaak afwezig en daardoor niet in het juiste ritme

John Helstone: Welkom terug in ons kille kikkerlandje! John is na een lange periode van afwezigheid inmiddels net weer terug uit Suriname. John heeft geen enkele wedstrijd kunnen spelen, maar zal zeker mee gaan doen in de C-finalegroep.

Kees Rook: Het gaat niet goed met Kees. Elke keer als Kees een keertje kan komen schaken is dat meegenomen. We hopen voor hem dat hij dat nog kan opbrengen.

Bram de Knegt: is uitsluitend dit seizoen * gegrepen door / ligt in de knoop met: a) een Siciliaan; b) de deelgemeente; c) Groen Links; d) Groen Rechts Tip: Bel Bram!! En help hem uit de crisis.

Carel Keller: Pakte punten tegen Peter, Jan B en een zeer verdienstelijk halfje tegen Aad Jan; is wel te veel afwezig geweest door aandacht voor: a) geheime zwemtrainingen; b) een verschrikkelijke snelheidstrein; c) Reti d) het maken van zijn nieuwe CD (Ik zou zeggen: vraag het hem zelf)

Kansrijk voor de kritische score van 8½ punten en dus voor plaatsing in de B-finalegroep:

5 van de 7 spelers Jaap, Joop, Arie, Cor, Wil, Cander, Rinus die zich toch net niet konden kwalificeren voor de A-groep:

Dan zijn er nog 3 plaatsen beschikbaar voor de volgende 7 kandidaten:

Jan Hoek van Dijke: 7½ punt gescoord naast diverse halfjes (extern en byes, winst tegen o.a. Joram, Aad Jan en Peter. Kan ronde 17 helaas niet meedoen en zal het dan voor de tweede keer met een nul moeten doen. Ronde 16 moet dus het volle punt gaan opleveren en dan op naar de B-finale.

Rens Hesselmans: Wist Wim en Herman op een nul te trakteren. Kunst, stiekem schaaklessen van Dolfje nemen, he? Met 7½ punt gaat het buitengewoon prima met onze Rens!! Kan ie dat volhouden?? Staat inmiddels dus wel eventjes topgenoteerd voor de B-finale. Wint Rens nog twee keer (en verliezen er een paar A-kandidaatjes 2x op rij) dan kan hij zo maar voor een ongelooflijke stunt zorgen en zelfs de kritische score voor de A- groep halen.

Lucian Mihailescu: Heeft met 7 punten regelmatig en naar verwachting gescoord met winst tegen Aad Jan, Peter, Wim en Herman. Hoort zich te plaatsen voor de B-finale, maar moet dan wel nog even anderhalf uit twee scoren. Speelt mee in Wijk aan Zee, is dus ronde 17 afwezig (krijgt een bye).

Joram Simons: Scoort maar weinig halfjes, deze zuchtende vechtjas. Geeft niks hoor, Joram, als ik zoals zo vaak verloren sta ga ik veel gekkere dingen denken. Weet met winst tegen Ron en Aad Jan dat hij best kan schaken. Erg fanatiek overigens en weigert bijvoorbeeld zelfs om 24.00 uur de zaal te verlaten, schaakt dan in blinde woede of in trans maar door en door (met Henry uiteraard) en vraagt dan aan de IW hoe die zich voelt na zijn verliespartij… Maar dit even terzijde.

Alik Tchavelachvili: Gaat rustig zijn gang en staat ongemerkt wel mooi op 7 punten. Winst tegen Koos, Rens, Rinus en Cander (!!!) onze enige internationaal meester geloof ik. Nog anderhalve punt heeft hij nodig.

Wim Witvliet: Dat geldt ook voor Wim met zijn 7 puntenscore, met winst tegen Joop (!!) en een halfie tegen Ron kan zijn seizoen niet meer stuk. Wie op zijn 75ste jaar nog zo goed bij de les schaakt, mag gaan opscheppen. Wie op zijn 85ste nog naar de club jogt als hij de bus mist … is gek. Maar Wim niet. Hoe oud Wim echt is? Tip: vraag het hem zelf.

Harry Nefkens: Ook een vakantiedier! En dus helemaal fit voor de slotrondes! De Rotte ruilt ie regelmatig in voor een kroes (?). Met al die plaatjes op Facebook; kan ie de kijkertjes lekker mee afschrikken; heeft 6½ punt en is zeer goed op dreef met winst tegen Lucian, Alik en Emile (staat te trappelen voor het 2e! Ja nog ff)

Welkom in de B-finale, maar zeker ook kansrijk voor de Zwitserse C-finale zijn:

Koos de Hoog: Nette score; 6½; wist Ruurd mooi met een halfje naar het hockeyveld af te serveren (vandaar…). We zijn zeer benieuwd hoe ver hij komt.

Ron Ansem: Scoort, hoewel met 6½ punt toch wat beneden verwachting. Feitelijk 3 uit 8 gespeelde wedstrijden Tja, Ron slaat zich er wel doorheen, denk ik, maar met al dat gepingpong gaat je dat niet in de koude Blackmar-Diemerkleren zitten. Winst tegen Jan M en Koos.

Peter Hurkmans: Met 6½ doet hij lekker en zeer fanatiek mee! Meest opvallende scores het volle punt tegen Alik en een halfje tegen Teije.

Teije de Jong: Scoort wat onder zijn maat met 6 punten. Ook 4x afwezig geweest. Met winst op Harry wist hij een keer de aandacht te trekken. Kan zelfs met 2x winst net niet de vereiste score voor de B-groep halen. Volgend jaar, als hij minder nulletjes scoort wegens afwezigheid, is hij een goede kanshebber.

We zien dat er veel spelers zijn die op een score van 8½ kunnen komen. Dat zal betekenen dat er op weerstandspunten wordt bepaald wie boven wie staat (zie verder ons competitiereglement).

Finale A: 8 plaatsen beschikbaar

Zeker van plaatsing zijn spelers met een score van 9½ na 17 ronden.

Op 10 of meer punten staan Frank, Leo, Jan S en Pim; gefeliciteerd: jullie zijn al geplaatst (en dus beschikbaar voor omkoping).

De 9 punters zijn Paul, Ruurd en Henry; met een halfje uit 2 zitten zij in de A-groep.

En dan de 8½ boys Jaap en Joop; zij hebben nog wel een punt nodig om zich te plaatsen. Maar wat moet je als je nog maar een halfje nodig hebt? Op remise aansturen? Sommigen, op Ruurd en Joop na, weten niet eens hoe dat moet!

De 8-punters zijn Arie, Cor, Wil, Cander en Rinus. Zij kunnen met 1 ½ uit 2 op 9 ½ punt komen, waarmee plaatsing dus zeer waarschijnlijk is.

Afwezigen: 14 januari: Frank (krijgt een bye en komt daarmee op 11 punten), Ruurd (ook een bye en komt op 9½). Ruurd heeft zich voor de finalerondes afgemeld wegens een hockeysyndroom. Er komt dus een extra plaatsje vrij in de A-groep.

Wie tegen wie in ronde 16? Geen idee of het met wit of zwart is. Zoek dat zelf even uit.

Leo tegen: Jan S, Henry, of Jaap

Pim tegen: Frank, Henry, Jaap, of Joop

Paul: heeft alle tobbers van hierboven al gehad en mag nog tegen Cor of lager.

Henry mag nog tegen: Leo, Jan, Pim, Joop, of Jaap

Heel veel spanning en volop kansen nog in die laatste twee rondjes!!

Veel schaakplezier, en vechtlust toegewenst. En natuurlijk een beetje geluk met de indeling…

Jullie interne wedstrijdleider,

Jaap van Meerkerk