Erasmus 1 faalt in Krimpen

Ja, zo mag je dat wel noemen. Niet dat we gedacht hadden er even over heen te lopen, maar er zouden reële winstkansen moeten zijn. Het liep anders.

Slechts na 15 minuten zei de teamleider dat we virtueel al met 2 – 0 achter stonden. 

Jaap van Meerkerk (bord 7, wit) stond tegen de rokende puinhopen van een mislukte PannoSamisch aan te kijken, waar de zwarte kanonnen net zijn koningstelling aan gort gingen schieten.

Bij Joop van ‘t Hoenderdaal (bord 6, zwart) was het iets minder dramatisch, maar in een Semi-Slav moet je goed opletten op de lange diagonaal en voorkomen dat je een stuk kwijtraakt. Oké, het bleef bij pionverlies en Joop keepte de rest van de partij wel bekwaam naar remise toe.

De eerste score kwam bij Leo Verhoeven (bord 2, zwart) na een ‘half uurtje’-remise in een soort Siciliaans-Scandinavisch (Dd5 en weer terug naar d8). De nog niet genoemde partijen stonden niet slecht.

Olivier Vrolijk op bord 3 benutte echter zijn kansen niet door Tc1 niet te spelen en de zwarte kant langzamerhand te overhand te laten krijgen. Dit werd hem door ultiem tijdtekort fataal (alhoewel hij toen nog wel 4 pionnen had voor een stuk).

Pim Kleinjan (bord 8) speelde een rustige Siciliaan met een goede remise als resultaat. Cander Flanders (bord 6) kreeg een Hollandse verdediging tegen, die niet helemaal goed werd behandeld door onze man. Later in de partij moest hij met twee stukken tegen een dame in verlies berusten.

Rest nog bord 1 (Frank van Zutphen) en bord 4 (Paul Wilhelm). Frank speelde zijn bekende spel waar Greevenbosch een ‘kom in Abrahams schoot’-opstelling tegenover zette: pionnen op c5, d6 en e5. Er schijnt door zwart ook nog een keer verkeerd teruggeslagen te zijn met de loper op f6 i.p.v. met de toren, en toen was het meteen uit.

Dan de tragiek bij Paul Wilhelm: een goede Pirc leidde regelmatig naar een gewonnen eindspel. Na eerst nog Dg4 gemist te hebben met in meteen 5 varianten plus 7,5 voor zwart, nam hij genoegen met een miezerige pionwinst die ook nog eens verkeerd behandeld werd en resulteerde in het weggeven van een stuk en verlies.

Kortom, een 5½ – 2½ verlies en sterk verminderde kampioenskansen.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Paul Wilhelm