Bekerwedstrijd beslist in dying seconds…

De kwartfinale van de RSB-beker tussen Erasmus en RSR Ivoren Toren kwam wat traag op gang.

Maar het einde was flitsend met na interventie van de wedstrijdleider het team van RSR Ivoren Toren als gelukkige winnaar (1½ – 2½).

Paul Wilhelm was als eerste klaar: hij viel met z’n halve leger de koningsvleugel van de tegenstander aan, maar had de ontwikkeling van de damevleugel verwaarloosd. Wit kwam als eerste binnen en na een vingerfout was het over en uit (0 – 1).

Leo Verhoeven was een pionnetje voorgekomen, maar na wat onnauwkeurigheid aan de overkant had onze man een makkelijk te winnen eindspel met een kwaliteit meer (1 – 1).

Frank van Zutphen (zwart) had het toch wel moeilijk tegen Van der Knijff. Hij kon na een klein foutje van wit echter uitbreken en met een uitgekiend kwaliteitsoffer in het centrum een stel vrijpionnen creëren. Dat leek winnend, maar uiteindelijk moest een gedwongen zetherhaling de remise binnenbrengen (1½ – 1½).

Wat gebeurde er ondertussen bij Cander Flanders (wit)? Zijn tegenstander Keetbaas had vanaf het begin al wat druk, maar stopte er ook nog een vol stuk in om wit te paralyseren. De koning van wit stond op g1 tegen de toren op h1 aan te duwen, terwijl zwart alles in stelling bracht om de genadeklap uit te delen.

Toen Cander er eindelijk in geslaagd was die toren te ruilen en zelfs nog een schaakje te geven voor wat lucht leek het ergste achter de rug. Keetbaas gebruikte echter zijn laatste bedenktijd (tot aan 4 seconden toe) om een matconceptie uit te denken, waar een makkelijker schaker gewoon het stuk teruggewonnen zou hebben. Bij het uitvoeren van het plan liet hij zijn koning in een schaak staan. Hij had toen nog 1 seconde op de klok en onze man ging daardoor net door de tijd heen.

De wedstrijdleider kwam er bij en gaf Flanders twee minuten extra: maar met mat in 1,5 tegen heb je zelf niet veel aan die tijd.

Goed, in die ene seconde die Keetbaas had, ramde hij een pion eraf, drukte de klok in (misschien inderdaad niet met de hand waarmee hij gezet had) en gaf hierna ook nog het mat. Er moet bijgezegd worden dat de opponenten uiterst kalm bleven gedurende die fase, dat is ook wel eens anders.

Einde van ons bekeravontuur, het kon verkeren…

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website. Of lees het verslag “Mat in 2 in 1 seconde” op de website van RSR Ivoren Toren.

Paul Wilhelm