Erasmus laat hoop op kampioenschap varen

Mocht de uitglijder tegen Krimpen nog als een vergissing worden beschouwd, na de nederlaag tegen Zwijndrecht weten we het beter: Erasmus is een eersteklas team.

Wilhelm (5) liet als eerste een remise aantekenen: in een zeer complexe Pircstelling besloot hij dat het beter was om het thuis nog eens te bekijken en stelde een deling van het punt voor, wat Dortmond vlot aanvaardde.

De overige partijen beloofden niet veel voordeel, behalve die van Cander Flanders (7), die tegen half elf met een kleine combinatie een stuk won en de technische winst veilig stelde.

Leo Verhoeven (3) nam remise tegen Van ‘t Hoff in een Tarraschverdediging, die niet de druk opleverde die hij gehoopt had.

Olivier Vrolijk (4) had wat meer ruimte dan zijn tegenstander, maar veel minder tijd en het toreneindspel wat resteerde bleek niet te winnen.

Joop van t Hoenderdaal stond in een Dame-Indische partij met een slecht paard (wat is er toch met die paarden de laatste tijd) te keepen tegen het loperpaar van zwart, maar de druk werd allengs groter en wit collapste.

Toen waren alleen Frank van Zutphen (2), Andrzej Pietrow (1) en Jaap van Meerkerk (8) nog bezig: Frank en Andrzej hadden geen voordeel, ruimtenood en tekort aan tijd: dat ging niet goed aflopen.

Franks opponent kreeg met een kwaliteitsoffer winnend voordeel, maar in extremis rommelde onze man er nog eeuwig schaak uit.

Andrzej had toen al een misschien te houden eindspel vergooid (teveel filosofie, zei hij) tegen Martijn Vos en Jaap van Meerkerk liet, naar eigen zeggen, de winst liggen door zijn dame te laten vangen, nadat hij in een Slavische partij de zaak toch wel erg vast had gezet

Een terechte nederlaag tegen een ploeg, die de afgelopen jaren echt sterker is geworden.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Paul Wilhelm