Finaleronden naar ontknoping toe…

Maandag 19 maart stond ronde 8 van de finale op het programma. Nog slechts drie ronden te gaan, dus inmiddels begint de spanning op te lopen. Wie gaan er dit seizoen de prijzen binnenhalen?

Het derde speelde uit tegen De IJssel 2, dus vandaar dat het wat rustiger was dan op een normale avond. In de A-groep een volledig programma, in de B-groep twee partijen en in de C-groep vijf partijen.

De C-groep ging Frits Steenbergen verder waarmee hij de vorige ronde geëindigd was. Dit maal was hij te sterk voor Aad Jan Roos, al zag de stelling er lange tijd erg remiseachtig uit. Medekoploper Herman Beerling speelde voor het derde en kreeg er daarom een halfje bij. Steenbergen heeft met nog twee ronden te gaan nu een voorsprong van een half punt.

Peter Hurkmans speelde remise tegen Harry Nefkens, hierdoor staat hij op een knappe vijfde plaats met 4½ punt. Jan Bruinsma behaalde zijn tweede overwinning op rij, na zijn overwinning op Kees Rook vorige week was hij nu te sterk voor Coen van Vlijmen.

Kijk hier voor de uitslagen en de stand in finalegroep C.

En in groep B staat er nog steeds geen maat op Arie de Jong. Ditmaal won hij van Rinus van der Linde. Van der Linde zag zijn geofferde pion in de opening niet meer terug en zijn stelling bezweek onder de druk van de betere positie van de stukken van De Jong. Met 5 uit 5 gaat De Jong nu aan de leiding! Maar toch is hij nog niet zeker van de overwinning. Cor van As (speelde mee met het derde) kan hem nog inhalen met 4 uit 5.

Ook deze ronde bleef Jaap van Meerkerk tevergeefs zoeken naar zijn eerste overwinning. Hij maakte er met Wil de Boer een spannende strijd met beiden een verwoestende aanval. Toch eindigde de partij in eeuwig schaak.

De uitslagen en de stand in finalegroep B zijn hier te vinden.

In de A-groep stonden er vier partijen op de affiche. Koplopers Joop van ’t Hoenderdaal en Leo Verhoeven speelden een partij, waar het evenwicht niet echt verbroken werd. Remise was het logische resultaat. Hierdoor kon Frank van Zutphen een half punt inlopen. Jan Smit offerde een stuk voor de koningsaanval en kreeg hierdoor een betere stelling. Toch bleek de stelling met het nodige kunst- en vliegwerk nog te keepen, waardoor Van Zutphen het punt bij mocht schrijven.

Paul Wilhelm en Cander Flanders speelden ook remise, al had dit een iets dynamischer karakter. Tot slot, was er nog de hele interessante partij tussen Henry Pijpers en Pim Kleinjan. In een hele scherpe variant van het Scandinavisch 1. e4-Pf6, 2. Pc3-d5, 3. e5-d4, 4.exf6-bxc3 stond het bord na vier zetten al in brand en zo bleef het ook lange tijd. Kleinjan wist zich echter uit de druk uit te worstelen, won een pionnetje en uiteindelijk ook de partij.

De stand in groep A is erg interessant. Aan de leiding gaat Van ’t Hoenderdaal met 4 punten (uit 6 partijen), maar Frank van Zutphen met 3½ punt (uit 4 partijen), Leo Verhoeven met 3½ punt (uit 5 partijen) en Pim Kleinjan met 3 punten (uit 5 partijen) hebben allen nog mogelijkheden om gelijk te komen of de leiding over te nemen. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A.