Erasmus 1 herstelt zich: Kampioen op 4-4 gehouden

Door in de laatste wedstrijd kampioen Fianchetto op gelijk spel te houden heeft Erasmus toch nog een redelijke plaats behouden, al zat promotie er al lang niet meer in.

Met drie invallers gingen we naar de nieuwe lokaliteit, waar de aloude Groene Boerderij niet meer gebruikt mag worden.

Ruurd Ouwehand (6) frommelde zijn tegenstander naar de achterlijn in een Caro-Kann, maar om door te bijten zou hij te veel moeten forceren en nam daarom als eerste remise.

Olivier Vrolijk (3) volgde hem hierin, nadat hij uit een ietwat mislukte Trompovsky een iets slechter toreneindspel moest keepen.

Jan Smit (4) speelde tegen good-old Riksen een sterke Samisch waar met nog steeds goede zwarte kansen z’n tegenstander een bok schoot en Jan het winstpunt kon bijschrijven.

Paul Wilhelm (5) creëerde een goede aanvalspositie met een Hollands pionoffer, maar toen hij niet doorzette moest de toevlucht genomen worden tot een remiseaanbod.

Pim Kleinjan (7), Jaap van Meerkerk (8) en Leo Verhoeven (2) hadden het ondertussen wel moeilijk. Pim had een Koningindisch met pion achter, Leo moest een klassieke minderheidsaanval in damegambiet proberen te counteren en Jaap werd geconfronteerd met een enorm gat op e6 na een pionoffer van wit in een Najdorf en moest vrezen voor totale vernietiging. Frank van Zutphen (1) had gelijke kansen in een Panov Caro-Kann, waar het voor wit altijd moeilijk is veel te bereiken.

Tegen het eind konden we de balans opmaken: Pim kon het eindspel niet houden, Leo had zich ontworsteld en wat dreigingen ontwikkeld waardoor er tot remise besloten werd, en Jaap had zowaar een toreneindspel op het bord gekregen (na eerst nog een winst gemist te hebben), dat wederzijdse kansen gaf en dan ook remise opleverde (omdat het niet uitgespeeld werd). Tot slot hield Frank het ook op gelijkspel en konden we dus afsluiten met 4 – 4.

In een competitie waar de teams eigenlijk zeer gelijkwaardig waren, met weinig verschil in aantal bordpunten, komen we zo op de tweede of derde plaats terecht. Minder dan aan het begin gehoopt maar ook weer niet zo slecht.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Paul Wilhelm