Alles zal worden beslist in de laatste ronde…

Maandag 8 april stond alweer de voorlaatste ronde van de finalegroepen op de affiche. Zouden in deze ronde al beslissingen vallen of zou het toch pas in de allerlaatste ronde beslist worden?

Het tweede speelde voor de eer de RSB-wedstrijd tegen HZP Schiedam en ons viertal mocht het thuis opnemen tegen Dordrecht, waar zij de koppositie weer over konden nemen! Daarom weer iets minder partijen dan normaal. In de A-groep twee partijen, in de B-groep drie partijen en in de C-groep twee partijen. 

In de A-groep stonden onderlinge confrontaties van eersteteamspelers op het programma. Leo Verhoeven versus Cander Flanders en Frank van Zutphen versus Paul Wilhelm. Verhoeven kwam heel overtuigend uit de opening en bracht Flanders heel snel op. Wilhelm kreeg een vernietigende koningsaanval over zich heen en moest ook al snel het onderspit delven.

Van Zutphen en Verhoeven gaan een ronde voor het einde aan de leiding met 4½ punt, al heeft Verhoeven wel een partij meer gespeeld. Van Zutphen heeft nog één punt (uit twee partijen) nodig voor het kampioenschap (dit i.v.m. de eindstand van de voorronde die telt bij gelijk eindigen). Van ’t Hoenderdaal heeft met 4 uit 6 ook nog een kleine kans op het kampioenschap. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A.

In de B-groep vocht Cor van As voor de laatste kans om Arie de Jong van het kampioenschap af te houden. Zijn tegenstander Jan Hoek van Dijke offerde een stuk voor een aanval. De aanval sloeg niet door, maar leverde wel de nodige pionnen op. Nadat Van As een winnende combinatie over het hoofd had gezien, besloten de heren korte tijd later tot een remise. Hierdoor kan Van As in een onderlinge confrontatie in de laatste ronde het kampioensfeest van De Jong nog een beetje verstoren. De Jong heeft nog een half punt nodig uit de laatste twee partijen (De Jong moet nog één partij inhalen).

Joram Simons en Jaap van Meerkerk maakten er ook een mooi schouwspel van. Van Meerkerk won een kwaliteit en kreeg een betere stelling, maar Simons kwam met zijn toren over de a-lijn binnen en dat gegeven in combinatie met een slinkende tijd zorgde er voor dat ook hier de vrede getekend werd.

En ook de partij tussen Lucian Mihailescu en Wil de Boer was interessant om te volgen. IJzersterke paarden van Mihailescu zorgden voor een gevaarlijke uitziende koningsaanval en pionwinst. In het eindspel wikkelde Mihailescu dit voordeel echter niet goed af en gingen de kansen over en weer. Ook hier was remise het eindresultaat. De uitslagen en de stand in finalegroep B zijn hier te vinden.

In de C-groep wist runner-up Herman Beerling niet in te lopen op koploper Frits Steenbergen (die voor het tweede meespeelde). Hij kwam niet verder dan remise tegen John Helstone. Met nog één ronde voor de boeg heeft Steenbergen nu een half punt meer dan Beerling. Ook hier zal de beslissing in de laatste ronde vallen.

Jan Bruinsma etaleerde weer zijn goede vorm. Na twee overwinningen op rij, kwam hij weliswaar nu niet verder dan remise. Maar dat was dan wel tegen Aad Jan Roos, een verrassende uitslag! Kijk hier voor de uitslagen en de stand in finalegroep C.