Door Jan van Dijk

In tegenstelling tot wat velen denken, namelijk dat de ideale man of vrouw niet bestaat, beweer ik het tegendeel, de ideale vrouw bestaat wél! Als man ga ik jullie niet alleen de ideale vrouw onthullen, maar ook waar zij te vinden is!

Men neme de glimlach van Mona Lisa, het lichaam van Marilyn Monroe, het brein van Madame Curie, het liefdevolle van Zuster Theresia, het patriottisme van Jane de Arc, het geduld van een truienbreister en tenslotte een buitengewoon sterke schaakster!

Men neme deze ingrediënten, opent de fantasie en zie daar, de ideale vrouw!

Ja maar, hoor ik nu van alle kanten, die bestaat helemaal niet! En je kan toch niet op die wijze een echte vrouw creëren?

Ja, ja en nog eens ja, ze bestaat wél.

O ja? Ja! Maar waar is ze dan?

Kijk, nu komen we op het punt van de werkelijkheid. Een werkelijkheid echter, die opgesloten zit. Een werkelijkheid die gevangen zit in een omgeving waarin deze ideale vrouw maar niet uit kan ontsnappen. Hoe graag de bewaarder het ook zou willen.

Deze ideale vrouw kan met de beste wil ter wereld niet verschijnen. Haar ketenen zijn verankerd aan spinsels, aan fantasie, aan dromen. Dromen die maar niet los kunnen komen. Slechts gedachten gunnen haar een kijkje naar buiten, door de ogen van haar bedenker, die haar formeerde.

O ja? Ja! Maar wie is dan wel die bedenker? En waar is zij dan?

Welnu, omdat het zo vriendelijk gevraagd wordt, ze huist bij mij! In mijn bovenkamer. Waar ik haar bijna dagelijks gade sla. Een gereserveerde plek in mijn fantasie waar zij zich alleen aan mij toont. De ideale vrouw. Ik mag haar hebben. Ik mag haar houden. Wee degene die vraagt om haar te delen. Ik zie haar bij voorbaat al protesteren! Maar nu ga ik lekker een partijtje met haar schaken!