Veel fraaie overwinningen in de derde ronde

De derde ronde van de interne competitie had veel moois in petto voor de neutrale toeschouwer.

In totaal stonden er 13 partijen op het programma op maandag 16 september, waaronder de strijd tussen de twee koplopers: Leo Verhoeven en Frits Steenbergen.

In deze confrontatie voor de toppositie kwam Verhoeven goed uit de opening, hij gaf Steenbergen weinig ruimte en mogelijkheden voor spel; een sterke koningsaanval was voldoende voor de overwinning. Verhoeven heeft na drie ronden als enige speler nog een 100% score.

Eén van de runners-up is Jan Hoek van Dijke. Hij speelde een hele goede en mooie partij tegen Joop van ’t Hoenderdaal. Tegen het einde van het middenspel had Hoek van Dijke een overwicht bereikt van een toren met twee opgerukte vrijpionnen tegen het loperpaar.

Een betere, waarschijnlijk gewonnen stand, maar het moest nog wel bewezen worden op het bord. Uiteindelijk werd het einde wat versneld toen Van ’t Hoenderdaal één van zijn lopers verloor. Een zeer fraaie overwinning!

Ook Henry Pijpers en Karoly Kiss maakten er een waar spektakel van. Een stelling met tegengestelde rokades, halfopen lijnen die bemand werden door sterke torens en lopers die als sluipschutters de vijandelijke stelling onder schot hielden zat hier alles in wat het schaken zo mooi (en zo ingewikkeld) maakt. Beide spelers hadden dreigingen en de kansen keerden soms per zet. Een foutje van Pijpers maakte echter abrupt een einde aan de partij.

Na drie ronden gaat Verhoeven aan de leiding, op een half puntje gevolgd door een kwartet spelers. Kijk hier voor de actuele stand en voor alle uitslagen uit de derde ronde.