Erasmus 1 goed uit de startblokken

Wedstrijdimpressies Erasmus 1 – Krimpen 2, maandag 30 september 2013

Kansen voor beide teams, die elkaar lang in evenwicht houden. Erasmus knokt zich terug in de ring na enkele ferme klappen uit Krimpen en stort zich in blinde woede in een meedogenloos eindspelgevecht. Kruitdampen trekken op. We tellen. En we hebben ons met 4½ punt aan de kop van groep 1A gezet.

Twee teams die keihard voor de eerste plek willen gaan. Tegen elkaar. Het werd een harde strijd met rake klappen. Geen riskante openingen. Na de openingsfase gaan we de borden langs en kijken hoe de strijd zich op de verschillende borden aftekent.

22.00 uur

1. Frank van Zutphen (zwart) heeft een gelijke stelling. Op de 15e een bominslag op d4: Frank hakt plotseling met zijn paard op d4 een gedekte centrumpion op d4 weg. Na slaan zou de zwarte dame een dubbele aanval op twee vijandelijke paarden krijgen plus aanvalskansen via de diagonaal a7 – g1. Goede perspectieven dus.

2. Leo Verhoeven (wit) heeft een gelijkwaardige stelling, staat misschien ietsje minder.

3. Olivier Vrolijk (zwart) is bezig met een heel interessante en moeilijk te taxeren partij. Heeft licht initiatief. Kleine plus dus.

4. Joop van ’t Hoenderdaal (wit) heeft een degelijke stelling, met wederzijdse kansen. Hij heeft het niet makkelijk op dit moment een positionele dreiging op te lossen. Kleine min voor Joop.

5. Paul Wilhelm (zwart) heeft in een zeer lastig te beoordelen stand een tikje moeilijk. Bord nog helemaal vol. Ik zie kansen voor hem om zijn paard actief op e5 te krijgen, maar dat heeft nogal wat consequenties. Hij helpt zijn tegenstander dan ook aan een mooi veld voor het paard. Wellicht is een dergelijke manoeuvre zelfs ronduit slecht. Kortom, Paul zal flink aan de bak moeten, op zoek naar tegenkansen. Even later biedt Paul remise aan, dat na lang nadenken wordt geweigerd. Dat legt de druk wel bij zijn opponent om het waarom daarvan te bewijzen. Ben benieuwd. Kom op Paul, knokken en de beuk er dan maar in zou ik zeggen.

6. Cander Flanders (wit) heeft initiatief en de stelling ruikt naar combinaties. Cander zit te glunderen onder zijn pet. Je houdt je hart vast, want hij zit er niet mee om materiaal voor initiatief in te ruilen. Ik schat zijn kansen niettemin gunstig in.

7. Pim Kleinjan (zwart) heeft een gelijke, rustige en vrij overzichtelijke stelling opgebouwd. Hij wil kennelijk niets riskeren en beide heren besluiten al gauw tot remise. Altijd lastig inschatten of het verstandig is als zo vroeg remise te pakken. Maar met zwart mag je tevreden zijn en Pim wilde het team niet onnodig in gevaar brengen: ½ – ½.

8. Jan Smit (wit) wilde graag met zijn debuut in ons eerste natuurlijk direct zijn visitekaartje afgeven. Gelukkig deed Jan het rustig aan en de stellingen blijven ongeveer evenwicht. Je weet dat Jan plotseling de beuk erin kan gooien, als hij zijn kans schoon ziet. Daar moet je natuurlijk wel een neusje voor hebben, maar ook lef en gevoel voor de stelling. Jan staat om 10 uur wel wat beter en ik zie wat spel om het ruimtevoordeel op de koningsvleugel uit te bouwen.

22.30 uur

1. Het schijnoffer op d4 is afgeslagen. Frank heeft dus een belangrijke pion gewonnen. Is inmiddels wel achteruit aan het schaken, soort van gedwongen drierijtjessysteem. De op de koningsvleugel aankomende witte pionnenfalanx ziet er gevaarlijk uit. Ik zie aan Frank dat hij tegenkansen ziet, maar ik zie ze niet zo gauw. Een pion meer, maar wel achteruit schaken. Ik hoop dat Frank weer eens een geniale combinatie of toverformule weet te verzinnen.

2. Leo heeft een pion minder maar duidelijk initiatief, Hij combineert interessant riskant door met zijn paard op e6 binnen te vallen. Dat moet wel geslagen worden door de loper, zodat Leo een geïsoleerde pion op d6 heeft. Cruciaal is natuurlijk of die het allemaal gaat overleven met steun van de witte loper – als die naar d5 kan – of pion op c4, als de loper is geruild met het paard. Spannend! Ik denk dat Leo kansen heeft op een vol punt.

3. Olivier gaat af en toe even wandelen. Volgens mij gaat het wel goed met zijn stelling. Ja hoor, hij is nu bezig met zet 21 en heeft duidelijk initiatief genomen en dringt de tegenstander terug. Hij heeft een sterke loper. Maar veel zware jongens doen nog mee, dus er kan nog veel gebeuren. Ik denk dat Olivier de greep op zijn tegenstander niet meer gaat loslaten. Laat dat maar aan Olivier over. Ziet er goed uit.

4. Joop heeft een geïsoleerde vrijpion op d5 die door een paard geblokt wordt. Daar kan Joop dus niet zo veel mee doen. Interessante en moeilijke stelling. Moet Joop nu wel of geen f4 doen op zet 31 om zijn pion te kunnen beschermen? Hij doet het niet. Ik ben bang dat de pion een zwakte gaat worden en Joop kan gaan opbreken.

5. Paul heeft zich een beetje los zitten werken en weet dat ie vol aan de bak moet. Dat doet hij dan ook. Paul heeft, nadat hij zijn teleurstelling (of was het verontwaardiging) over het geweigerde remiseaanbod mentaal heeft omgezet in motivatie en agressie, nu tegenkansen via de open g-lijn. Al zijn stukken probeert hij daarbij te betrekken, maar helaas. Zijn paard op b8 blijft voorlopig moederziel alleen en werkloos. Zijn opponent moet toch wat keepen en heeft daar voorlopig geen moeite mee en dirigeert zijn cavalerie richting bedreigde koningsvleugel. De stand lijkt in evenwicht, blijft heel moeilijk te taxeren, of verkijk ik me nou vreselijk?

8. Bij Jan is het feest op de 4e rij: er zijn daar geen pionnen uitgenodigd (op zich wel vreemd), maar wel het grote geschut: dame, toren en loper. Maar Jan, je weet toch dat grote stukken door kleine vaak worden belaagd? Ben benieuwd wat Jan ermee gaat uitspoken. Er is overigens veel tijd in de stelling geïnvesteerd. Jan heeft toch de betere stelling, met aanvalskansen door ruimtevoordeel en actieve stukken. Maar om kwart voor elf weet ik het allemaal niet zo zeker meer voor Jan. Waar blijft het grote plan van Jan?

Reconstructie …

… van de bloedstollende afloop, waarvan niemand, zo leek het, precies wist wat de actuele stand was. Vlak voor sluitingstijd en dus met overal uitvlugger toestanden, ging het plotseling razendsnel met de uitslagen en bleef ieder tot het laatste moment in onzekerheid over de uitslag van de wedstrijd.

4. Joop heeft een verloren eindspel van Toren tegen Paard + 2 verbonden en ver opgerukte vrijpionnen die onbereikbaar zijn voor mogelijke aanvallen van toren en koning. Joop geeft op: ½ – 1½.

3. Olivier drukt zijn tegenstander kansloos steeds verder terug en wint indrukwekkend: 1½ – 1½.

5 Paul komt in de problemen. Zijn tegenstander keept erg goed en kan weer aan de eigen plannen gaan werken. Hij bedreigt op zijn beurt nu weer de zwakke zwarte koning. Paul goochelt er toch nog een gelijkwaardig eindspel uit. Zijn tegenstander verkijkt zich, Paul snoept een pion terug, kan zijn niet zo actieve paard ruilen tegen een sterke loper. Ongelijke lopers met een pion minder. Moet remise zijn., hoewel de loper van Paul 2 verbonden vrijpionnen moet stoppen. Maar dat moet probleemloos kunnen. Helaas overziet hij bij het slaan van een van de boeren dat hij schaak staat: onreglementaire zet. Nu moet de koning iets anders verzinnen en is promotie een feit. Paul moet opgeven. Op dat moment waren de borden 1 en nog bezig, en stond Erasmus achter: 1½ – 2½.

8 Jan heeft geofferd en van de koningsstelling van zijn tegenstander een ruïne gemaakt. Aardig dat hij mat mocht geven! 2½ – 2½.

6 Cander heeft heerlijk zitten combineren, maar volgens mij verkijkt hij zich toch wel een beetje bij het inleveren van zijn dame tegen toren en loper. Ja, hij heeft kansen gezien om met beide torens de zwarte stelling in te beuken (en de zwarte dame te bedreigen), maar heeft kennelijk niet gezien dat zwart met een simpele paardmanoeuvre f6-d7-c5 de samenwerking van Canders torens definitief uitschakelt! Gelukkig kan Cander verder combineren en van de nood een deugd maken door met zijn ingesloten toren pion d6 te bedreigen. Dat wordt een leuke combinatie! Kortom, na de eerste mislukte combi volgt direct een tweede. Hoewel materieel in het nadeel, houdt hij een sterk heersend loperpaar over. Althans, zo lijkt het. Zijn tegenstander weet zijn “witte” loper in te tomen, jammer. Toch blijft Cander lekker dreigen om met een van zijn ver opgerukte pionnen te scoren. Hij heeft overigens een nooit vertoonde ver opgerukte dubbelpion op de a-lijn. Helaas voor Cander, maar zijn tegenstander houdt het hoofd koel en wint knap. 2½ – 3½.

2. Leo blijkt weer veel veerkracht te hebben, trekt de partij naar zich toe en wint: 3½ – 3½.

1. Frank wint. Hij herrijst uit de sluimertoestand, wordt actief met zijn stukken en combineert fraai naar de winst. Ik heb het laatste stuk van de partij helaas niet kunnen zien: 4½ – 3½.

Heren van ons 1e team: dank voor de geweldige strijdlust. Op 5 van de 8 borden is getoverd, gecombineerd en gevochten; ook genoten van enkel at rustiger partijen. Geen enkele partij is weggegeven of weg geblunderd. Kortom, een prachtige overwinning. Dat smaakt naar meer.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Jaap van Meerkerk