Erasmus redt het niet tegen Charlois Europoort 4

Afgelopen vrijdag werden de fileperikelen snel ingeruild voor die van het schaken. De wedstrijd was maar een paar minuten oud of Paul Wilhelm (5) meende al dat hij een pion achter stond, wat niet het geval was. Geen wonder dat de rest van de partij voor wit ook niet het aanzien waard was. Gezegd moet worden dat Marcel den Bleker het netjes afmaakte.

De andere borden gaven weinig hoop op een goed resultaat.

Alleen Frank van Zutphen (1) bestreed een Aljechin met vertraagde veldbezetting in het centrum en stond beter. Leo Verhoeven (2) had ruimtenadeel en kwam onder druk te staan.

Olivier Vrolijk (3) leek aanvankelijk geen voordeel te krijgen in een Staunton-gambiet, terwijl Joop van ’t Hoenderdaal (4) wat minder stond in een wait-and-see-Slavisch tegen Van ‘t Calmthout. Ruurd Ouwehand (7) vergiste zich door Dc2 na te laten in een afruil damegambiet en liet de opponent veel te veel spel en ruimte. Dat kon niet goed gaan.

Cander Flanders (6) had in een gewone Catalaan met zwart toch een structureel nadeeltje wat na een paar ruiltjes niet verdwenen was en kwam een pion achter. De mooie Samisch-partij van Jan Smit (8) mag ook niet onvermeld blijven: zie het vervolg.

We slaan een spanne tijds over: nog 10 minuten te gaan. Frank had mooi gewonnen, Leo vocht voor een mazzelremise met twee pionnen minder, maar Olivier was een stuk voorgekomen nadat zijn tegenstander het spoor was kwijtgeraakt en won.

Joop keepte voortreffelijk en kon een halfje bijschrijven en Ruurd had verloren. Maar Jan Smit had met mooi spel een vrijpion gecreëerd, die de witten kopzorgen moest baren. Had hij na ragfijn tempospel een stuk geofferd voor twee vrijpionnen dan was het punt binnen. Nu werd tot remise besloten waar nog wel wat mogelijk was geweest, denkt de verslaggever.

En toen moest Cander de meubelen redden met nog steeds die pion minder. Nou dat lukte dus niet zodat we tegen een sterk Charlois Europoort met 5 -3 verloren.

Lees hier het verslag “Vierde team neemt lastige hobbel” op de website van Charlois Europoort. Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Paul Wilhelm