Thema: De koningsaanval

Geen mooiere manier om te winnen dan met een koningsaanval! Alsof het was afgesproken, leek dit wel het thema van de veertiende ronde van de voorronde van de interne competitie bij Erasmus op maandag 9 december.

In totaal stonden er 12 partijen op het programma.

Aan de top van het klassement speelde Henry Pijpers met wit tegen Frank van Zutphen. De zet h5 was het begin van een aanval richting de witte koning, waarbij een dubbele torenbezetting op de h-lijn ervoor zorgde dat Van Zutphen de stelling binnenkwam en Pijpers niets anders restte dan de opgave.

Daarmee kwam trouwens een einde aan de reeks van drie overwinningen (!) van Pijpers, eenzelfde lot wat overigens Marcel Tillemans ten deel viel. Paul Wilhelm was te sterk voor hem. Het einde heeft uw verslaggever niet gezien, maar de betere pionnenstructuur van Wilhelm zal daar allicht aan bijgedragen hebben.

Ook Jaap van Meerkerk (wit) en Frits Steenbergen maakten er een mooi spektakel van. Jaap had een kwaliteit geofferd voor een hele goede stelling en een heel gevaarlijk uitziende aanval op de zwarte koning (die nog in het centrum stond).

Zwart had weinig zetten en mogelijkheden, maar Van Meerkerk kon net de winstweg niet vinden en toen Steenbergen eruit kwam kon zwart al vrij snel het punt bijschrijven. Jammer, daar had meer in gezeten!

Het meest spectaculaire voor de omstanders was de partij tussen Aad Jan Roos (wit) en Joram Simons. Roos kwam goed uit de opening en om kansen te krijgen speelde Simons va banque richting de witte koning.

Een hele bijzondere stelling ontstond waarbij de nodige rekenkracht vereist was om alle complicaties in te kunnen schatten (zie foto hiernaast). Toen de stofwolken waren opgetrokken stond Roos weliswaar gewonnen, maar een goed getimed remiseaanbod in combinatie met beperkte tijd voor Roos waren reden om de partij remise te houden.

Verrassing van de avond was de overwinning van Karoly Kiss op Pim Kleinjan. Aan de top van het klassement weinig wijzigingen. Kijk hier voor de actuele stand en voor alle uitslagen uit de veertiende ronde.