Erasmus knokt zich naar 4 – 4. Nipte winst nipt gemist

Het was me het kwartiertje wel: Nog in totaal 6 minuten te spelen met een 3½ – ½ achterstand.

Het normaal redelijk betrouwbare middenschip van Erasmus had het begeven, zodat er al vlug een 3 – 0 score was bereikt voor de mensen van Nieuwerkerk aan den IJssel 2.

Jan Smit (6) vergiste zich in een goede stand, Paul Wilhelm (4) volgde in gelijke stand een verkeerd plan, werd tactisch overrompeld en leverde een kwaliteit in en Cander Flanders (5) kwam niet tot tegenspel in een Hollandse opening. Alleen Pim Kleinjan (7) was goed voor een halfje in een eindspel met gelijke lopers, maar kon verder ook geen potten breken.

Hoe stond de rest? Frank van Zutphen (1) had eerst een kwaliteit minder maar twee potentiële vrijpionnen die voor dreiging zorgden. Leo Verhoeven (2) speelde een goede partij in een scherpe Weense variant en ging een stuk winnen. Olivier Vrolijk (3) had als altijd een ondoorgrondelijk gespeelde partij, leek een stuk te gaan winnen maar had bijna geen tijd meer, terwijl de opponent een vrijpion met dameondersteuning had. Ruurd Ouwehand (8) had een ongelijk lopereindspel (remise-achtig) bereikt met een pion meer. We hadden toch nog hoop op een kleine winst.

Jammer dat Leo het hele punt miste in het zicht van de haven, gewoon pionnen meppen, maar toen stond het dus 4 – 1 achter. Nog een minuutje later had Ruurd toch gewonnen. Olivier speelde koel en rustig, bleef nadenken en overzicht houden en Frank was aan het uitvluggeren – catch-as-catch-can – en duidelijk in zijn element. Na een slagenwisseling vol adrenaline stoomde de vrijpion door, werd geruild, ontliep Frank een mat-tegenaanval en knoopte vervolgens zijn eigen matnet stevig toe. Hierna bleek Olivier ook gewonnen te hebben met een mataanval zodat we konden afsluiten met 4 – 4. Beide partijen waren licht ontevreden. Begrijpelijk.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Paul Wilhelm