Spektakel, vechtlust en spanning bij de start van de finaleronden

Een avondje vol spektakel, met spannende partijen en geen enkele remise! Het gaat in de finaleronden duidelijk om de punten!

A-groep

Een spannend gevecht tussen titelkandidaat Leo Verhoeven en international Cander Flanders, degelijkheid tegen fantasie. Beiden gingen voor de volle winst, ook toen de klok opspringen stond. Cander trok het punt naar zich toe. Klaagde achteraf vanonder zijn pet dat hij zoiets van best moe was. Duidelijk de effecten van een adrenaline-aanval.

Een andere opmerkelijke uitslag was het verlies van Paul Wilhelm, ook al een kanshebber op eremetaal. Hij ondervond dat debutant in de A-groep Emiel Verhoef (toch) best kan combineren en werd zonder pardon aan de kant geschoven.

Marcel Tillemans boekte het volle punt tegen Frits Steenbergen. Een moeilijk te taxeren midden- en eindspel vanwege de ongelijke materiaalverhoudingen. Het extra stuk van Marcel, voor wat pionnen, bleek de doorslag te geven. Kijk hier voor de stand en de uitslagen van de A-groep.

B-groep

In de B-groep speelde nestor Arie de Jong tegen nieuwkomer Aad Jan Roos, die, nu het echt om de punten gaat, geen genade vond bij onze oude schaakmeester (kraakmeester als je hem hoort lopen).

Henry Pijpers scoorde het volle punt tegen Rens Hesselmans, die zich, verkerend in goed vorm, keurig voor de B-groep wist te plaatsen. Henry maandag in ieder geval een maatje te groot. Kijk hier voor de stand en de uitslagen van de B-groep.

C-groep

In de C-groep kon Carel Keller een vol punt scoren tegen Pieter Koningsveld en zo revanche nemen voor de onlangs gescoorde plusremise in de voorronde. Eveneens het volle punt behaalden: Herman Beerling (terug van een korte rustperiode, op zoek naar inspiratie, en, heeft er weer helemaal zin in), Cor van As (kon al om 9.30 uur de stukken in de doos doen: “Ja, echte schakers beslissen hun partij snel”), Bram de Knegt (komt af en toe een partijtje winnen), en tenslotte Koos de Hoog. Kijk hier voor de stand en de uitslagen van de C-groep.

Wie geen partij heeft kan gaan trainen. Dat deden dus Pim Kleinjan en Jaap van Meerkerk. Zij speelden ter voorbereiding op hun Tatadeelname – aanstaande vrijdag spelen zij de tienkamp in Wijk aan Zee – een 60-minutenpartij. Jaap mocht winnen, maar dat lag niet aan de opening. In de nabespreking, o.a. met Konings-Indisch kenner Wilhelm, kwamen we er niet helemaal uit, na de thematische zwarte opstoot f5.

Jaap van Meerkerk