Door Frank van Zutphen

Ook dit jaar speelde ik weer mee bij het Tata Steel Chess Tournament in de dagvierkampen. Drie dagen lang onderdompelen in het Walhalla van het schaken. Eigenlijk het enige minpuntje was dat de sfeer iets minder bijzonder was dan in voorgaande jaren, omdat de Masters groep één dag in het Rijksmuseum speelde en één dag een vrije ronde had.

Reden te meer om mij dan maar goed op mijn eigen partijen te concentreren. Ik had nummer drie getrokken (net als vorig jaar) en dat betekende dat ik mijn eerste twee partijen met zwart aan mocht treden… Was het vorig jaar nog groep 3, dit jaar mocht ik het in groep 2 proberen.

In de eerste ronde mocht ik het opnemen tegen Jan Maarten van den Boogaart (Oud Zuylen, 2055). Ik kwam – zeker voor mijn doen – wel redelijk uit de opening en wit had weliswaar spel, maar daar tegenover stond dat ik een ijzersterk paard op d5 had staan. Wit kreeg een koningsaanval, maar die baarde geen echte zorgen. Tegen het einde van het middenspel had ik een toren en paard en Van den Boogaart een toren en een loper met allebei nog veel pionnen op het bord. Mijn stukken stonden echter veel beter en mede daardoor kon ik een pion winnen en tegelijkertijd ook druk op de witte stelling houden. In de tweede tijdnoodfase bleek dat een paard in tijdnood meer waard is dan een loper. Een paardvork versnelde het einde.

In de tweede ronde was Eric van ’t Hof (LSG, 2063) mijn tegenstander. Ik had de ochtend de nodige partijen van hem op het internet gevonden en nog eens goed naar de relevante openingstheorie gekeken. Hij week op de derde zet echter al af en koos voor dezelfde opening als die ik de dag daarvoor op het bord had gekregen. Toevallig had ik daar die ochtend ook nog 5 minuten naar gekeken en wist ongeveer hoe de stelling op te zetten.

Het werd één van mijn beste partijen van de laatste 5 jaar met zwart. Direct vanuit de opening overspeelde ik Van ’t Hof (die eigenlijk geen echte fouten maakte!), kreeg een fantastisch overwicht op de damevleugel, won een pion en kreeg een vrijpion op a3. Zwart stond erbij en keek ernaar. De partij is hieronder (met analyse) na te spelen. Na twee ronden een score van twee uit twee met zwart! En dan nog een partij met wit voor de boeg! Dat beloofde wat…

In de laatste ronde was Martin de Koning (Nieuwendam, 1964) mijn tegenstander. Zal je net zien, kom ik in een toernooi eindelijk eens goed met zwart uit de opening, lukt het niet meer met wit;-) Na de opening stond ik moeilijk en ik verloor al vrij snel een pion. Het leek een lastige middag te gaan worden. De Koning overzag echter een simpele pionvork en daardoor won ik de kleine kwaliteit (paard en loper tegen de toren).

Hij bood kort daarna remise aan wat voldoende zou zijn geweest voor de groepswinst. Maar mijn stukken stonden zo mooi en werkten zo goed samen dat ik nog verder doorspeelde. Het vervolg was een fraaie manoeuvreerpartij, waarbij ik één voor één de zwarte pionnen kon winnen. In een reeds verloren stelling gaf mijn tegenstander tot slot zijn toren weg en was de derde overwinning een feit. Ook deze partij is hieronder na te spelen (met analyse inclusief een mogelijke variant, waarbij ik met paard en loper mat had moeten zetten).

En daarmee had ik de groep gewonnen met een score van 3 uit 3! Met een TPR van maarliefst 2371! En daarbij ook nog mooie en goede partijen gespeeld. Kortom, ik kijk met een goed gevoel terug op de 2014 editie van het Tata Steel Chess Tournament. Hieronder de uitslagen en eindstand van groep 2C.

Dagvierkampen 2C 
 Eindstand           KNSB  FIDE  PT   SB   TPR 
1 Zutphen, Frank van      2070      3.0   3.00  2371 
2 Hof, Eric van 't       2063  2142  2.0   1.00  2154 
3 Koning, Martin de       1964  2001  1.0   0.00  1938 
4 Boogaart, Jan Maarten van de 2058  2055  0.0   0.00  1704 

Ronde 1 maandag 13 januari 2014 
Koning, Martin de        Hof, Eric van 't        0 - 1 Boogaart, Jan Maarten van de  Zutphen, Frank van       0 - 1  

Ronde 2 dinsdag 14 januari 2014 
Hof, Eric van 't        Zutphen, Frank van       0 - 1 Koning, Martin de        Boogaart, Jan Maarten van de  1 - 0  

Ronde 3 woensdag 15 januari 2014 
Boogaart, Jan Maarten van de  Hof, Eric van 't        0 - 1 Zutphen, Frank van       Koning, Martin de        1 - 0

Tata Steel Chess Tournament 2014, Dagvierkampen 2C

Zelf ook een interessante partij gespeeld? Stuur deze dan in pgn.formaat naar de webmaster (e-mail:webmaster@sv-erasmus.nl) met een kort begeleid schrijven. Meer informatie hoe dat te doen is te vinden op de pagina met de Handleiding voor het aanleveren van partijen.