Erop of eronder in zesde ronde

In de zesde ronde van de finalegroepen op maandag 17 februari werd weer hard gestreden om de punten. Twee partijen in groep A, drie partijen in groep B en 6 partijen in groep C.

Opvallend, in groep A en C waren de witspelers niet te verslaan. In de B-groep bleven de zwartspelers ongeslagen.

A-groep

Cander Flanders toverde een Nimzo-Indisch op het bord tegen Emiel Verhoef. Flanders ontwikkelde daarbij een stevige aanval, waarbij Verhoef wel de nodige counterkansen kreeg. Nadat alle stofwolken waren opgetrokken resulteerde een toreneindspel met een paar pionnen extra voor Flanders. Dat gaf hij niet meer uit handen.

Frank van Zutphen en Jaap van Meerkerk speelden een obscuur openingsvariantje met kansen over en weer. Pas in hele diepe tijdnood gaf Van Meerkerk in een remise-achtige stelling zijn dame weg en kon Van Zutphen het punt bijschrijven.

Flanders en Van Zutphen gaan nu beiden aan de leiding in de A-groep met 3 uit 4. Direct daarachter volgt Tillemans met 2½ punt uit 4. Kijk hier voor de stand en de uitslagen van de A-groep.

B-groep

In de B-groep stond de topper tussen Jan Smit en Jan Hoek van Dijke op het programma. In een dame-eindspel waren paard en loper van Hoek van Dijke veel sterker dan het loperpaar van Smit en de laatste kon niet voorkomen, dat hij enkele pionnen en de partij verloor. Een knappe overwinning van Hoek van Dijke!

Harry Nefkens en Lucian Mihailescu maakten er ook een mooie partij van. Mihailescu snoepte wat pionnen af en in een lopereindspel bleken deze niet meer tegen te houden voor Nefkens. Rens Hesselmans wist Aad Jan Roos knap op remise te houden.

Pijpers en Mihailescu gaan in deze groep met een score van 2½ uit 3 aan de leiding, maar met 2 uit 2 heeft Hoek van Dijke de achtervolging in gezet. Kijk hier voor de stand en de uitslagen van de B-groep.

C-groep

In de C-groep verslikte koploper Herman Beerling zich in Wil de Boer. De laatste wist de onderlinge partij te winnen! Een knappe prestatie van De Boer. Dat bood kansen voor de achtervolgers Cor van As en Joram Simons. Van As won in een koningsaanval van Coen van Vlijmen, maar Simons verslikte zich in Bernhard Ruimschoot.

Ruimschoot klom daarmee het podium op en staat na zes ronden derde in de C-groep. Cor van As gaat in deze groep nu alleen aan de leiding. Kijk hier voor de stand en de uitslagen van de C-groep.