Koplopers doen goede zaken in A-groep en C-groep

Maandag 24 februari stond ronde zeven op het programma van de finalegroepen. Een redelijk vol programma met 4 partijen in de A-groep, 3 partijen in de B-groep en 7 partijen in de C-groep.

En waar de koplopers in de A-groep en de C-groep goede zaken deden, werd de koploper in de B-groep pootje gelicht.

A-groep

Cander Flanders kwam met wit heel goed uit de opening tegen Jaap van Meerkerk en won al snel een kwaliteit. Erger voor Van Meerkerk was het stellingsoverwicht van Flanders, hij kwam daar niet uit en werd overlopen. Frank van Zutphen speelde tegen Emiel Verhoef. Een torenoffer van Verhoef bleek erg speculatief en na enkele zetten kon de koningsaanval gepareerd worden. Korte tijd later gaf Verhoef op.

Leo Verhoeven behaalde zijn eerste punt tegen Frits Steenbergen. De stukken van Verhoeven stonden net iets beter, hij won een pion en maakte dat netjes uit. Tot slot speelden Paul Wilhelm en Marcel Tillemans tegen elkaar. Tillemans maakte een klein foutje in de opening, wat een pion kostte. Een remiseaanbod van Wilhelm werd korte tijd later dan ook dankbaar aanvaard.

Er begint wat tekening in de A-groep te komen qua kanshebbers. Flanders en Van Zutphen gaan samen aan de leiding met 4 uit 5. Direct daarachter volgt Tillemans met 3 punt uit 5. Naar verwachting zal de strijd om het kampioenschap tussen deze drie heren gaan. Op maandag 10 maart staat de kraker tussen Tillemans en Flanders op het programma, dat wordt een belangrijke wedstrijd! Kijk hier voor de stand en de uitslagen van de A-groep.

B-groep

In de B-groep mocht Jan Hoek van Dijke het opnemen tegen Arie de Jong. Een foutieve ruil van loper tegen paard van Hoek van Dijke op f6 leidde tot een open g-lijn, wat tot een dodelijke koningsaanval leidde. Een strakke overwinning van De Jong en het eerste puntverlies van Hoek van Dijke.

Dit was een buitenkansje voor Lucian Mihailescu om de koppositie over te nemen. Hij speelde tegen Rens Hesselmans en eigenlijk werd het evenwicht in de partij niet verbroken, maar de klok bleek onverbiddelijk, waardoor Mihailescu een extra punt aan zijn totaal kon toevoegen. De klok was iets minder onverbiddelijk in de partij tussen Aad Jan Roos en Harry Nefkens. Hier was het Roos die vliegende tijdnood had, maar Nefkens ging mee vluggeren, waardoor Nefkens in de fout ging en Roos de overwinning binnenhaalde.

Mihailescu gaat nu in de B-groep aan de leiding met een score van 3½ uit 4, gevolgd door Pijpers met 2½ uit 3 en Hoek van Dijke met 2 uit 3. Alle kanshebbers moeten ook nog tegen elkaar, dus in deze groep is alles nog mogelijk. Kijk hier voor de stand en de uitslagen van de B-groep.

C-groep

In de C-groep speelde koploper Cor van As tegen Bernhard Ruimschoot. Het werd een hele mooie partij, waarbij Ruimschoot het betere van het spel had en de stukken van Van As wat ingesloten stonden. Een zwakkere zet van Ruimschoot zorgde ervoor dat Van As vrij kon komen en in tijdnood maakte Ruimschoot daarna nog een paar foutjes waardoor hij de partij verloor. Maar wel een mooie en interessante partij!

Achtervolger Joram Simons speelde een korte partij tegen Wim Witvliet, de laatste verloor in het vroege middenspel een stuk en dat was voldoende voor de winst.

Van As gaat in deze groep nog steeds aan de leiding op een half punt gevolgd door Herman Beerling en op een punt door Joram Simons. Ook hier is nog veel mogelijk. Kijk hier voor de stand en de uitslagen van de C-groep.