Erasmus verliest kwartfinale

The Eye of the Tiger, the Thrill of the Fight; dat kon inderdaad wel gezegd worden over de ontmoeting in de kwartfinale beker van de RSB.

Dordrecht ontving Erasmus en vooral op de topborden was het raak.

Paul Wilhelm (bord 4) maakte het Johan van de Griend niet moeilijk en bood vlot remise aan in een afgekloven Meraner-stelling waar wel iets meer in zat voor hem (volgens kenners…).

Op bord 3 zat Leo Verhoeven tegen Ben Sitton in een zwarte Siciliaan met achtergebleven d-pion, maar met kansen op minderheidsaanval. Hier werd het evenwicht niet doorbroken, ook al duurde dat tot 10 minuten voor tijd.

Maar dan: op bord 2 speelde Olivier Vrolijk een mooie, moeilijke en gecompliceerde partij tegen Jan Willen Versloot. Versloot speelde een soort New-Yorker waar Olivier een d4 dame-loperspel tegenover zette. Vrolijk kreeg ruimtevoordeel en won wegens pionpromotiedreiging een kwaliteit. Een en ander kostte hem echter zo veel tijd dat hij maar 45 seconden over had om dat voordeel om te zetten in een punt. Jan Willem deed ook mee met het tijdnoodduel zodat onze man door de vlag ging waar Versloot nog 1 sec over had.

Hiervoor had Frank van Zutphen knap gewonnen van Piet Pluymert. Dat liet zich eerst niet aanzien, Pluymert stond beter en ging een stuk winnen. Frank kwam tot licht tegenspel toen wit de beste voortzetting miste (had teveel keuzes, zei Pluymert). Dit leidde tot een te winnen stelling toen na een stukoffer van zwart er een stelling overbleef van toren en paard tegen toren met 4 pionnen. Dit speelde Frank goed uit, zodat de eindstand 2 – 2 werd.

Vluggeren dus:

Paul nam weer snel remise, Leo moest helaas de koning omleggen, maar Olivier won nu wel. Frank’s partij zou de beslissing brengen: Onze man stond goed, ruimtevoordeel met dreigingen over de h-lijn, maar een onoplettendheid kostte door de overbelaste koning een stuk, waarna wit er niet meer aan te pas kwam.

Jammer, misschien onnodig en Dordrecht door naar de finale.

Lees hier het verslag van Dordrecht “RSB Beker Dordrecht – Erasmus” of kijk hier naar alle uitslagen en de voortgang van de RSB beker op de RSB-website.

Paul Wilhelm