Derde redt nipt de eer

Afgelopen maandag was al weer de laatste rond van het RSB seizoen 2013-2014. We moesten aantreden tegen De IJssel.

Er stond nog veel op het spel. Om zeker te zijn van het kampioenschap moest de IJssel minstens een punt halen. Om zeker niet te degraderen, gold datzelfde voor ons.

Kortom op voorhand een duidelijk krachtsverschil.

Zoals het een goede coach betaamt tracht je dan tot het allerlaatst de opstelling geheim te houden om de tegenstander geen kans te geven zich daarop in te stellen.

Zo werd op het laatste moment Bernhard Ruimschoot aan het team toegevoegd. Om de verwachting niet te hoog te stellen was de opdracht zo veel mogelijk bordpunten te verzamelen. Zelfs dat bleek te hoog gegrepen.

Lucian Mihailescu stond lang gewonnen, maakte een fout en moest zich gewonnen geven. Als team captain leek ik lange tijd alleen de eer te gaan redden met een halfje. Op het moment dat ik remise aanbood, stonden we al met 4-0 achter en op nog een paar borden duidelijker slechter.

Uiteindelijk wist alleen Aad Jan Roos de volle buit binnen te halen in een prachtige partij met uiteindelijk 4 (!) dames op het bord. Op de overige borden werd duidelijk waarom onze tegenstander terecht kampioen is geworden. Nu maar duimen dat onze 23½ bordpunten voldoende zijn om niet de slechtste nummer 6 te worden. Dan spelen we volgend jaar weer 2e klasse.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Ron Ansem