Aan de vooravond van de apotheose

In ronde tien op 17 maart was Laurens Arcadia weer goed gevuld met beoefenaren van de edele denksport van het schaken.

In groep A twee partijen net als in groep B en in groep C stonden er vijf partijen op de aankondigingsposter van de avond. Het derde speelde daarnaast ook nog een externe wedstrijd tegen het eerste team van De IJssel.

A-groep

In de A-groep maakten Frits Steenbergen en Paul Wilhelm er een korte avond van. Frits won in het vroege middenspel een pion en dat was aanleiding voor Wilhelm om de handdoek in de ring te gooien, waar er an sich nog voldoende mogelijkheden voor tegenspel waren.

De tweede partij in de A-groep ging tussen Jaap van Meerkerk en Leo Verhoeven. In een middenspel met veel lichte stukken wist Verhoeven via een venijnig tussenzetje een stuk te winnen. Het was toen niet lastig meer voor Verhoeven om het punt binnen te halen.

Aan de top weinig veranderingen, omdat Flanders en Van Zutphen niet speelden. Volgende week zal de beslissing vallen voor het kampioenschap van Erasmus, waarbij Flanders de beste papieren heeft. Kijk hier voor de stand en de uitslagen van de A-groep.

B-groep

In de B-groep speelde Jan Hoek van Dijke tegen Harry Nefkens. Hoek van Dijke won een pionnetje en toen zijn toren de stelling binnenkwam en nog een paar pionnen op de damevleugel dreigde op te snoepen was dat reden voor Nefkens om de partij op te geven.

Henry Pijpers en Jan Smit maakten er waar spektakel van met op een gegeven moment met een soort wederzijdse koningsaanval op de koningsvleugel. Een fout van Smit leidde tot een direct mat een zet later (een klassiek voorbeeld van een helpmat).

Volgende week staat de kraker tussen Mihailescu en Hoek van Dijke op het programma. Maar ook Pijpers staat nog dicht op de koplopers en heeft nog een kans op de winst in de B-groep. Kijk hier voor de stand en de uitslagen van de B-groep.

C-groep

In de C-groep speelden de nummers 1 tot en met 4 mee met het derde team, dus een kans voor de achtervolgers om in te lopen.

Pim Kleinjan won van Carel Keller door de druk in het centrum steeds verder op te voeren, waaronder Keller uiteindelijk bezweek. Jan Melis speelde een knappe remise tegen Wim Witvliet. En Koos de Hoog won van Peter Ruimschoot. Toen Ruimschoot ten aanval trok kwam zijn eigen koningsstelling echter open te staan en met een mooie tegenaanval behaalde De Hoog de overwinning.

Kijk hier voor de stand en de uitslagen van de C-groep.