Derde team dupe van kronkel in competitiereglement

Door de extra degradatie uit de KNSB vorig jaar, was dit jaar alleen de beste nummer 6 in de tweede klasse van de RSB zeker van lijfsbehoud. Wonderbaarlijk genoeg viel het derde van Erasmus ondanks drie knappe vechtoverwinningen nipt buiten de boot.

Door de terugtrekking van SO Rotterdam 4 (klasse 2C) uit de competitie moest artikel 10 lid 9 van het competitiereglement uit de kast worden gehaald. “Is het aantal gespeelde wedstrijden per groep niet gelijk, dan wordt bij het opmaken van de ranglijst de volgorde bepaald op basis van de gemiddeld per wedstrijd gescoorde bordpunten.” Soit, zal wel. Maar laten we nu eens naar de stand kijken:

Beste nummmer 6:   Aantal  MP   BP   Gem. # BP 
1. Ridderkerk 1    6   2   20½   3,4167 
2. Erasmus 3      7   6   23   3,2857 --> degradeert 
3. Hoeksche Waard 1  7   5   22½   3,2143 --> degradeert

MP staat voor matchputen, BP voor bordpunten. Ridderkerk 1 blijft vanwege het gemiddelde aantal bordpunten met 2 matchpunten (?!?) in de 2e klasse en laat twee teams met veel meer matchpunten (6 respectievelijk 5) achter zich. Waar altijd het aantal matchpunten bepalend is voor de stand, is dat bij iets evidents als promotie / degradatie plotseling niet meer relevant.

Hetzelfde is te zien bij de extra promotie uit de 2e klasse. De Pionier 1 heeft in klasse 2A 12 matchpunten uit 7 wedstrijden behaald en dat is één matchpunt meer dan Spijkenisse 3 met 11 matchpunten uit 7 wedstrijden in klasse 2B. Wie promoveert? Spijkenisse 3! Enkel en alleen omdat er in klasse 2C (?!?) een team zich heeft teruggetrokken en er dan andere regeltjes gaan gelden.

Dit is niet uit te leggen. En als een regeling niet uit te leggen is, dan is er maar één advies. Afschaffen of aanpassen.

Frank van Zutphen

Voorzitter SV Erasmus