Pijpers wint groep B en Ruimschoot groep C

Maandag 7 april was het gedaan met het bedachtzame schaken. Deze dag ging het niet alleen om de kwaliteit, maar vooral ook om de snelheid van de zetten.

Maximaal 5 minuten per persoon voor de hele partij, want: Het snelschaakkampioenschap van Erasmus stond weer op het programma! Wie mocht zich de opvolger van Leo Verhoeven gaan noemen?

De avond kende een iets andere opzet dan voorgaande jaren. In plaats van een groot aantal ronden Zwitsers werd nu gekozen voor een voorronde en een finaleronde. En daar waren al de eerste verrassingen te zien.

Zo plaatste Cor van As zich netjes voor de A-groep, terwijl bijvoorbeeld finalist in de A-groep bij het reguliere schaken Marcel Tillemans en team 1 speler Jan Smit veroordeeld werden tot de B-groep en C-groep.

Finalegroep A

In de A-groep waren er verschillende kanshebbers, onder wie ons erelid Henk de Kleijnen. Meteen al in de eerste ronde won Leo Verhoeven van Frank van Zutphen, waardoor de laatste gedwongen werd tot de achtervolging. Verhoeven bleef de eerste paar ronden winnen, maar moest toen wat remises toestaan.

Een paar ronden voor het einde werd Verhoeven gepasseerd door Gillles Donze, die de ronde daarop echter meteen tegen zijn eerste nederlaag aanliep dankzij Ruurd Ouwehand en de ronde daarop tegen de tweede.

Verhoeven eindigde met nog een aantal remises, terwijl Van Zutphen zijn partijen bleef winnen. De laatste mag zich daarom de nieuwe clubkampioen snelschaken noemen met een score van 6 uit 7. Nummer 2 werd Verhoeven met 5 uit 7 (en ongeslagen!) op een half punt gevolgd door De Kleijnen.

 

 

 

 

Finalegroep B

De B-groep werd een prooi voor Henry Pijpers. In de tweede ronde verloor hij weliswaar tegen Marcel Tillemans, maar in de rest van de partijen liet hij niets meer liggen. Tweede werd – heel knap – Lucian Mihailescu met 3 uit 5 en liet daarmee erkende toppers zoals bijvoorbeeld Tillemans en Kleinjan achter zich!

 

 

 

 

Finalegroep C

In de C-groep was er geen twijfel over wie de beste was. Met een perfecte score van 5 uit 5 (!) was Bernhard Ruimschoot de sterkste in de B-groep! Bram de Knegt legde met 4 uit 5 beslag op de tweede plaats in de C-groep.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstanden van het snelschaakkampioenschap 2013/2014 van Erasmus.