Vier spelers delen de eerste plaats

Maandag 2 juni was al weer de zevende en laatste ronde van het Watertorentoernooi van 2014.

In de laatste ronde stond de partij tussen de koplopers Melvin Holwijn en Kees van Toor op de affiche. En in hun kielzog waren er nog verschillende kapers op de kust met een half puntje achterstand.

Toen uw verslaggever rond een uur of tien de zaal binnenkwam zaten de heren Holwijn en Van Toor al gebroederlijk na te praten. Het evenwicht in de partij was niet verbroken en de heren hadden daarom besloten om de punten te delen. Beiden waren daarmee al zeker van de gedeelde eerste plaats van de 2014 editie van het Watertorentoernooi. Voor beiden een hele goede prestatie!

De remise tussen de koplopers was voor de achtervolgers reden om er nog een schepje bovenop te doen! Immers, een gedeelde toernooioverwinning lag nog voor het oprapen.

Aan bord 2 streden Arnout van Kempen en Arend Bongers voor hun kansen. Bongers stond tegen het einde van het middenspel weliswaar een kwaliteit voor, maar één van zijn torens stond wel erg buitenspel en Van Kempen had het initiatief en druk op de stelling. Het was niet gemakkelijk voor Bongers om onder dat initiatief uit te komen, vooral omdat het paard van Van Kempen steeds vervelende dreigingen had. Beiden zagen op een goed moment geen goede manieren om hun stelling te verbeteren en daarom kwamen zij ook remise overeen.

Aan bord 4 had Johan van de Griend inmiddels ook een kwaliteit gewonnen tegen Marcel Tillemans. Hij had echter ook de betere stelling en dit werd netjes afgewikkeld naar een gewonnen pionneneindspel. Hierdoor kwam Van de Griend ook op 5½ uit 7 en was daarmee ook gedeeld toernooiwinnaar.

Bij deze drie winnaars kon zich nog een vierde voegen. Tegen het einde van de avond was er als laatste nog één partij bezig, die van Nathanaël Spaan en Leo Verhoeven. Spaan had een iets betere stelling bereikt, maar Verhoeven wikkelde verschillende hele gevaarlijke tegendreigingen in de stelling. Het was allemaal lastig te overzien en zeker met tijdnood moest er veel worden doorgerekend. Dat deden beide heren erg netjes en Spaan wist de dreigingen te pareren en zelf een sluitend matnet te creëren. Hierdoor eindigde Spaan ook op 5½ uit 7.

Dus vier winnaars van het Watertorentoernooi (in alfabetische volgorde): Johan van de Griend, Melvin Holwijn, Nathanaël Spaan en Kees van Toor. De weerstandspunten zouden de winnaar moeten gaan bepalen. Op grond daarvan werd Holwijn tot de winnaar van het Watertorentoernooi 2014 uitgeroepen met een half weerstandspunt meer dan Kees van Toor.

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan waren er in de laatste ronde uiteraard ook nog enkele verrassingen. Zo won Herman Beerling al relatief vroeg op de avond Paul Dekker, die vorig jaar nog gedeeld tweede werd. En Niels van Diejen won heel knap van Gerard Kastelein, die na vier ronden nog één van de koplopers was! En tot slot, Peter de Weerd was in zijn partij te sterk voor Carel Keller en beëindigde het Watertorentoernooi zo met een mooie eindsprint van 3 uit 4!

Naast de reguliere prijzen, die werden gedeeld door de nummers 1 tot en met 4, waren er ook nog drie ratingprijzen van € 40. Hiervoor was de deelnemerslijst opgedeeld in vier gelijke groepen. Voor de ratinggroep met een rating tot en met 1780 was Arend Bongers met 5 uit 7 (!) en een gedeeld vijfde plaats de sterkste.  Voor de tweede ratinggroep (rating tot en met 1650) scoorde Ruud Dröge het beste met een score van 4 uit 7. En de ratingprijs voor de groep tot en met 1460 ging naar Rens Hesselmans (met een plusscore van 1,63!). Felicitaties voor alle winnaars!

 

 

 

 

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van het Watertorentoernooi 2014.

Het was wederom een zeer geslaagd toernooi met een spannend verloop en vier mooie winnaars. Veel dank voor alle deelnemers. Wij hopen jullie volgend jaar weer allen te mogen verwelkomen!