Bijzonder welkom voor Roel de Graaff

Maandag 20 oktober namen 30 spelers iets voor acht uur hun plaats in om de strijd aan te gaan op de 64 velden van het schaakbord. Het was in het bijzonder leuk dat wij een nieuw aspirant lid mochten verwelkomen, Roel de Graaff was vorige week al komen kijken en speelde deze week voor het eerst echt mee in de interne competitie. Hij mocht het opnemen tegen Peter Ruimschoot.

En nu worden nieuwe leden uiteraard met alle egards behandeld, maar dan wel buiten het schaakbord. Op het schaakbord worden er uiteraard geen cadeautjes uitgedeeld.

De Graaff en Ruimschoot speelden een interessante partij met tegengestelde rokades, waar beide spelers aanknopingspunten hadden tegen de koningsstelling van de opponent. Pas tegen het einde van de avond, zo rond een uur of elf, maakte De Graaff een foutje wat hem een stuk kostte. Dat was voldoende voor de overwinning voor Ruimschoot.

Ook Koos de Hoog en Carel Keller speelden een erg leuke partij. In het middenspel stond er een stelling op het bord, die voor het menselijk brein eigenlijk nauwelijks goed te doorgronden was. De Hoog stond weliswaar een pionnetje achter, maar had wel iets meer initiatief, meer ruimte en meer mogelijkheden. Maar de stukken van Keller stonden klaar voor de counterattack. En het belangrijkste, er waren heel veel keuzemogelijkheden. Toen De Hoog koos voor een rustige afwikkeling in plaats van het verder compliceren, miste hij een combinatie van Keller waardoor hij een stuk verloor en zo ook de partij. De moeite waard om na te spelen, wellicht binnenkort op de website?

Na zeven ronden zijn er verschillende spelers, die heel goed uit startblokken zijn gekomen. Zo ook Jaap van Meerkerk. Hij is nog steeds ongeslagen en had in zijn partij tegen Jan Smit steeds de overhand met een pionnetje extra al maakten de ongelijke lopers het lastig om verder te komen dan remise. Dat werd ook de uitslag. Met een plusscore van 2½ punt boven zijn ratingverwachting (en een TPR van 2067) staat hij gewoon op een gedeeld derde plaats na zeven ronden!

Ook Aad Jan Roos is goed uit de startblokken gekomen in de interne competitie. Hij speelde een goede partij tegen Marcel Tillemans. Hij won een dame tegen een toren en een licht stuk. Goede kansen om het punt naar zich toe te slepen, maar onder meer vanwege de beperkte tijd kwamen de heren remise overeen. Een goede prestatie van Roos, die na zeven ronden op 4½ punt staat met een plusscore van 1,77 en een TPR van 1922!

Kijk hier voor de actuele stand en voor alle uitslagen uit de zevende ronde.