Goede start voor aspirant-lid Peter de Boer

Maandag 27 oktober stond de achtste ronde van de interne competitie op het programma. Speelde vorige week Roel de Graaff voor het eerst met Erasmus mee, deze week mochten wij Peter de Boer voor het eerst in de interne competitie verwelkomen. En dat ging hem goed af!

Beide heren (De Boer en De Graaff) werden tegen elkaar ingedeeld voor de achtste ronde en maakten er een mooi spektakelstuk van. De Graaff won een kwaliteit en had een groot deel van de partij voordeel tot op het moment dat De Boer met een stevige tegenaanval kon contouren. Daaraan bezweek De Graaff, al bleek in de analyse na de partij dat hij op zijn beurt ook weer een hele gevaarlijke koningsaanval had kunnen ontwikkelen. Dat belooft veel moois voor de toekomst!

Aan de top van het klassement moesten de koplopers Marvin Dekker en Frank van Zutphen hun naaste belagers van zich afschudden. Dekker speelde tegen Leo Verhoeven en had het betere spel dankzij een minoriteitsaanval op de damevleugel. Verhoeven kon zelf geen tegenspel ontwikkelen op de koningsvleugel en hij moest al snel de handdoek in de ring gooien.

Jaap van Meerkerk moest proberen om zijn ongeslagen status tegen Van Zutphen vast te houden. In een stelling waar weinig aan de hand leek te zijn, bleek een paardoffer op c6 de stelling van Van Meerkerk te ondermijnen met als gevolg dat Van Zutphen een stuk terug won met twee extra pionnen als bonus. Van Meerkerk gaf kort daarna op.

Van Zutphen en Dekker gaan nu samen aan de leiding met 6½ uit 8. Daarachter is nu een gaatje gevallen van 1½ punt naar de nummer 3. Maar dat is wel een grote groep. Maarliefst 8 spelers staan op een gedeeld derde plaats met 5 uit 8.

Onder hen Aad Jan Roos. die een veel betere stelling had dan Paul Wilhelm, maar voor een afwikkeling naar een remise-eindspel koos. En ook Jan Smit (na 8 ronden nog steeds ongeslagen!) en Wim Posthumus die remise speelden en beiden op een gedeeld derde plaats terug te vinden zijn.

Ook Jan Hoek van Dijke staat op een gedeeld derde plaats. Hij speelde een hele goede partij speelde tegen Cander Flanders. Hoek van Dijke won door fraai spel een pion en kwam in een gewonnen eindspel terecht. Hij kon – mede door de beperkt beschikbare tijd – echter niet doordrukken en de partij eindigde in remise. Als laatste staat ook Frits Steenbergen op een gedeeld derde plek, hij sloot een paard van Marcel Tillemans in en had al vrij snel op de avond het punt binnen.

Daarnaast waren er ook nog enkele knappe prestaties te noteren. Carel Kelller behaalde een remise tegen Emiel Verhoef. Peter Hurkmans won een kwaliteit tegen Alik Tchavalachvili en gaf dit voordeel niet meer uit handen. Hurkmans is in vorm, met 4 uit 8 heeft hij al 1½ punt meer dan op grond van zijn rating verwacht zou mogen worden. En het werd dan weliswaar geen verrassende uitslag, maar Peter Ruimschoot maakt het Ruurd Ouwehand erg lastig en had de betere (misschien wel gewonnen) stelling voor het grijpen. Na een paar iets minder zorgvuldige zetten kon Ouwehand zich herpakken en het punt alsnog binnenhalen. Maar een hele goede partij van Ruimschoot!

Kijk hier voor de actuele stand en voor alle uitslagen uit de achtste ronde.