Eenvoudige 4 – 0 overwinning voor Erasmus bekerteam

In de eerste ronde van de RSB beker mocht Erasmus het op donderdag 23 oktober opnemen tegen het bekerteam van Ridderkerk. Op ieder bord had Erasmus ongeveer 300 ratingpunten extra, dus waren wij de grote favoriet. Maar die favorietenrol moesten wij natuurlijk wel waar maken. 

Zo rond een uur of half tien was al duidelijk dat Erasmus de bekeroverwinning zou gaan bereiken. Aan bord 3 speelde Olivier Vrolijk een hele fraaie partij. Stapje voor stapje werd met secuur spel vanuit de opening de druk opgevoerd op de stelling van zijn tegenstander Frans Fishert en al snel had Fishert geen plekken meer om zijn stukken neer te zetten. Een stukwinst leidde de overwinning in voor Vrolijk.

Marvin Dekker (bord 2) kwam iets beter uit de opening dan zijn tegenstander en met de mooie zet Lh6 moest zijn tegenstander Bas Kuijper kiezen voor een verlies van de kwaliteit of een verlies van een pion met een geruïneerde pionnenstelling. Hij koos voor een kwaliteitsverlies, maar toen Dekker een paar zetten een witte loper op h2 ook buiten spel wist te zetten met pionnen op f4 en e5 was het ook hier wel gedaan. 2 – 0 voor Erasmus.

Aan bord 4 speelde Cander Flanders tegen Jelle van den Berg. Zo rond de tiende zet offerde Van den Berg verrassend (in ieder geval voor Flanders, die een half uur de denktank inging) een loper op h6. Flanders wist de goede zetten te vinden en al snel was de koningsaanval tot staan gebracht en kon hij het initiatief overnemen. Het kostte nog wel enige moeite en tijd om het punt binnen te halen en rond een uur of elf stond er een 3 – 0 voorsprong op de borden.

Frank van Zutphen speelde met wit op bord 1 tegen Tuvshin Bodoo. In een open en hele scherpe stelling speelde Bodoo eerst h6 en vervolgens g5 om een witte loper weg te jagen. Dat gaf echter goede aanknopingspunten voor een koningsaanval en er ontstond een ingewikkelde stelling die veel rekenwerk vroeg van beide spelers. Dat ging Van Zutphen iets beter af en hij won eerst een stuk en uiteindelijk ging Bodoo door zijn vlag heen. Een 4 – 0 overwinning dus!

Een goed begin van de bekercampagne. De volgende ronde spelen we tegen de winnaar van de partij tussen Messemaker 1847 en Rokado, twee hele sterke teams uit de promotieklasse. Maar in de beker is altijd van alles mogelijk!

Alle uitslagen en de standen zijn te vinden op de website van de RSB.