Off-day voor Erasmus 1, verlies tegen Krimpen 2: 2½ – 5½

Tijdnood en concentratieverlies leidden tot een ruim verlies in de wedstrijd tegen Krimpen aan den IJssel 2 waar een kleine winst prima mogelijk was geweest. Na een uur of anderhalf spelen stonden er moeilijke stellingen op de borden, waarbij de onzen heel veel tijd verbruikt hadden. Dan kan je op de koffie komen als het er echt op aan komt. Dit in het algemeen.

We volgen de partijen: Marvin Dekker (bord 2) combineerde een Maroczy-opstelling met een fianchetto van de koningsloper en kon (daardoor?) geen aanval ontwikkelen tegen Hans van Nieuwenhuizen: remise.

Cander Flanders (bord 5) zonk in de denktank na het vroege pion f5 van Casteleijn, sloot vervolgens zijn eigen toren op, probeerde zich later los te werken maar boette een kwaliteit in en verloor.

Ruud Dröge speelde een goede partij tegen Greevenbosch, waarin hij sterk counterde op de damevleugel tegen het Leningrader-offensief in het centrum. Hij won een pion, hield de druk goed vast en scoorde een terecht punt.

Op bord 8 had Jan Smit een redelijke stelling, maar ook niet meer, totdat hij na een slechte paardruil ook nog een pion verloor en een kansloos toreneindspel moest ingaan.

Zijn buurman op bord 7, Ruurd Ouwehand speelde in het half-Slavisch te vroeg een paard naar e4, en kwam met een geïsoleerde pion op e6 te zitten. Toen zijn tegenstander echter onnodig de d-lijn vrijliet kon Ruurd binnenvallen met de dame wat hem een pluspion opleverde in een toreneindspel. Na een misrekening kwam hij helaas een pion achter en kon dat niet houden.

Dan bord 3 en 4: tegen de jonge talenten Pols van Krimpen. Olivier Vrolijk (bord 3) kwam in een langzame partij sterk in het voordeel, won een pion en wikkelde af naar een te winnen eindspel. Maar met nog een minuutje op de klok raakte hij het overzicht geheel kwijt en door het snelle spel van de opponent kreeg hij geen gelegenheid zich te resetten. Hij verloor een stuk en exit.

Leo Verhoeven (bord 4 wit) had een mooie partij, Koning-Indisch met b3 en vertraagde pion e4. Wiggert Pols produceerde wat “lawaaizetten”, waardoor de witte druk in het centrum gestalte kon krijgen. Toen zwart wat structureler counterde op de damevleugel met b5, was het eigenlijk al te laat. Leo rondde met een pionnendoorbraak secuur af naar een Rotterdams matje.

Op bord 1 speelde Frank van Zutphen een klassieke Caro-Kann. Over de bekende zetten deden ze allebei heel lang zodat er aan het eind er gevluggerd moest worden. Frank laat het daar vaak op aankomen en kreeg ook een mooie koningsaanval met perspectieven op mat, maar toen hij pardoes een paard liet instaan was het voor tegenstander Joop Huijzer niet moeilijk meer om, ondanks luttele seconden per zet de winst naar zich toe te trekken.

Uithuilen en opnieuw beginnen, maar.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Paul Wilhelm