Flop in Sliedrecht: Erasmus verliest met 5-3

Wat een begin had moeten worden van een herstel leverde slechts een forse deceptie op.

Een kort verslag.

We startten met twee remises: Leo Verhoeven (bord 4) ruilde in een damegambiet alles af en Marvin Dekker (bord 2) besteedde al zijn tijd aan het vinden van een herhaling van zetten in een Siciliaanse partij zonder ontwikkelde zwarte koningsstelling, de jonge Jorik Klein kon dat niet uit de weg gaan.

De andere partijen konden alle kanten op. Paul Wilhelm (bord 8) vergooide in goede stelling twee tempi zodat wit zijn verdediging kon organiseren; hierna werd hij vakkundig uitgeteld.

Frank van Zutphen had tegen een Engelse opstelling een Konings-Indische aanval te verduren. Naar eigen zeggen stond hij goed (maar er dreigde wel aan alle kanten mat) totdat hij een loper verplaatste en meteen weg geofferd werd. Toch een mooie prestatie van de Sliedrechter Floris Verweij.

Ruurd Ouwehand had toen al gewonnen in een partij waarin zwart alle kenmerken van de slechte Hollandse loper op het bord kreeg: die staat op c8 en daar blijft ie staan! Ruurd kwam binnen op de zevende lijn met forse matmogelijkheden.

Cander Flanders (bord 5) speelde een theoretische partij tegen de moderne verdediging van van der Does. Kwam in een verloren eindspel terecht, maar Cees speelde veel te vlug en liet het remise worden.

In een Slavische partij kwam Ruud Dröge een pionnetje achter, wat niet fataal hoefde te zijn. Alleen na het weggeven van een toren was het natuurlijk over.

Rest de partij van Olivier Vrolijk: een leuke pot in een Staunton gambiet: de zwarte koning al vlug op f7 en gatenkaas alom;toch kwam Olivier er niet doorheen en als laatste boekte hij een remise die de stand op 5 – 3 voor Sliedrecht bracht.

Speelt Erasmus volgend jaar met drie teams in de 2e klasse?

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Paul Wilhelm