Ruime overwinning derde team

Op 18 december moesten we voor al weer de vierde ronde helemaal naar Hellevoetsluis om aan te treden tegen de Pionier. Voor de laatste keer in De Eendragt omdat ze begin volgend jaar gaan verhuizen.

Net als in de vorige ronde hadden zij verzocht twee partijen vooruit te spelen. Op maandagavond hadden Aad Jan Roos en Herman Beerling ons al op een 2 – 0 voorsprong gezet. Zo konden we vol goede moed de verre reis aanvaarden.

Lucian Mihailescu zorgde voor een bliksemstart. Hij overspeelde zijn tegenstander Van Wijgerden vanuit de opening en iets na half negen hield die het al voor gezien en stond een comfortabele 3 – 0 op het bord.

Zelf maakte ik een fout vroeg in het middenspel die me een kwaliteit kostte. Aanvankelijk had ik daar wel een ontwikkelingsvoordeel voor. Maar omdat ik het ruilen van wat lichte stukken niet kon voorkomen, verdween wat snel. Toen mijn tegenstander, Faber, een iets te tamme voortzetting koos met een pionzet waar hij eerder had moeten rokeren, kon ik met mijn f-pion oprukken. Faber koos voor het laten slaan van zijn e-pion en terugslaan met de f-pion waarna ik met een gecombineerde dame-torenaanval zijn koning naar het midden van het bord kon drijven. Met twee paardzetten wist ik nog meer vluchtvelden af te snijden. Daardoor dreigde na dame g4 ineens mat op a4. Met koning b5 trachtte hij dat nog te voorkomen maar door een tussenschaak met dame b4 werd de koning alsnog terug gedrongen naar c5 waarna mat niet meer te vermijden viel en Faber opgaf: 4 – 0.

Het vijfde punt werd veroverd door Cor van As. Dit keer wist hij een goed opgebouwde stelling tegen Bliek ook tot een goed einde te brengen en stelde hij de overwinning veilig. Kort daarop capituleerde Derrez tegen Bernhard Ruimschoot en begon zich een monsteroverwinning af te tekenen.

Bram de Knegt besloot daarop een ingewikkelde stelling met een pion meer remise te geven. Joram Simons tenslotte ging door tot het gaatje en pakte het volle punt doordat zijn tegenstander Baardwijk in een toch al verloren stelling door de klok ging: ½ – 7 ½.

Weer een concurrent afgeschud.

Lees hier het verslag op de website van De Pionier. Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Ron Ansem