Weer spectaculaire uitslagen in voorlaatste voorronde

Nog twee ronden te gaan en wat was er weer een mooie strijd te zien op de borden in ronde 16 van de interne competitie bij Erasmus!

Alsof er geen ratingverschillen waren: ook deze ronde stonden er weer enkele spectaculaire uitslagen op het wedstrijdformulier.

Dekker was afwezig en had een bye opgenomen, wat de directe achtervolgers de mogelijkheid gaf om een half punt in te lopen. En dat deden zij. Wim Posthumus speelde een lekkere aanvalspartij tegen Lucian Mihailescu en hij speelde de stelling van Mihailescu met zijn torens en lopers fraai uit elkaar. Een strakke overwinning van Posthumus.

Joram Simons speelde met wit tegen Jaap van Meerkerk, die een huisvariantje had voorbereid. Het werd een strijd met tegengestelde rokades, waarbij een paard van Van Meerkerk een ravage aanrichtte in de stelling van Simons. Een prima overwinning weer van Van Meerkerk. Met nog één ronde te gaan heeft Van Meerkerk met 10½ punt nu een TPR van 1990 en een plusscore van 5,29 punten!!!!

Als laatste van de runners-up speelde Frank van Zutphen met wit tegen Ruud Dröge. Dröge sloeg met zijn dame een pion op d2, maar die bleek – achteraf – heel erg giftig te zijn en Van Zutphen kon geforceerd een kwaliteit winnen met behoud van een betere stelling. Beide spelers speelden secuur en daardoor duurde het nog tot het einde van de avond, voordat Van Zutphen het voordeel van de kwaliteit kon omzetten in een overwinning.

Met nog een ronde te gaan zijn er drie kanshebbers voor het winterkampioenschap. Dekker heeft een half punt voorsprong op de rest en krijgt in de laatste ronde een half punt omdat hij voor het eerste moet spelen. Jaap van Meerkerk en Wim Posthumus kunnen bij een overwinning nog gelijk komen met Dekker en dan gaan de weerstandspunten de doorslag geven. Maandag 5 januari is de ontknoping!

Maar het echte spektakel was niet te vinden bij de topborden, maar bij de partijen in de subtop! Peter Hurkmans – al bezig aan een heel goed seizoen – speelde met wit tegen Herman Beerling. Er ontstond een remise-achtig toreneindspel, maar Beerling wilde meer en ging voor de winst. Hij verslikte zich echter waardoor Hurkmans met zijn a-pion kon promoveren, hetgeen Beerling een toren kostte. Er ontstond vervolgens een eindspel van twee pionnen tegen een toren (zie foto hiernaast), dat uiteindelijk door Hurkmans gewonnen werd. Een hele goede prestatie, waarmee Hurkmans met nog één ronde te gaan hele goede kansen heeft voor plaatsing in de B-groep!!! Met een plusscore van 2,88 punt mag ook dat een klasseprestatie genoemd worden!

En dan was er ook nog de strijd tussen Cor van As en Jan Hoek van Dijke. Cor van As merkte halverwege de avond nog op, dat Hoek van Dijke “zo weinig meewerkte en zoveel tegenstand bood”;-), maar Van As wist goed de koningsaanval van Hoek van Dijke over te nemen en behaalde daarmee een hele goede overwinning!

En dan was er tot slot nog Rens Hesselmans. Hesselmans – ook bezig aan een sterk seizoen – speelde tegen Henry Pijpers. Pijpers overzag een combinatie van Hesselmans, waardoor hij een stuk verloor. Dat voordeel liet Hesselmans niet meer los en met strakke hand werd Pijpers op een nederlaag getrakteerd. Ook Hesselmans heeft hele goede kansen voor plaatsing in de B-groep met een score van 8½ en een plusscore van 2,55 punt! Een mooi voorseizoen dus ook voor Hesselmans!

De laatste ronde van de voorronde wordt gespeeld op maandag 5 januari. Het eerste team speelt dan tegen Onésimus 1 en die krijgen een half punt. Voor de rest gaat het er nog om spannen!

Kijk hier voor de actuele stand en voor alle uitslagen uit de zestiende ronde.