Finales interne weer van start gegaan

Vanaf maandag 12 januari spelen we bij Erasmus voor het echie. De voorrondes zitten erop, de finalerondes zijn begonnen.

In de komende 11 weken gaat worden bepaald wie zich de nieuwe clubkampioen van Erasmus mag noemen en wie de winnaars worden van de B-groep en de C-groep!

In de A-groep en de B-groep wordt met een gesloten schema van 8 spelers gewerkt (iedere speler speelt daarbij één partij tegen alle andere spelers). In de C-groep wordt gespeeld volgens het Zwitserse systeem, spelers worden daarbij ingedeeld gebaseerd op de verzamelde punten uit de eerdere ronden.

A-groep

In de A-groep stonden er verschillende interessante partijen op het programma. Zo speelde titelverdediger Cander Flanders met wit tegen Leo Verhoeven. Al rond zet 20 besloten de heren tot een zetherhaling en daarmee een remise. Het kruit werd door beiden dus nog droog gehouden voor de volgende rondes.

Marvin Dekker speelde met wit een leuke partij tegen Marcel Tillemans. Dekker kreeg een stevig overwicht in het centrum, dirigeerde zijn stukken richting de zwarte koningsstelling en rondde zijn aanval op een nette manier af zonder dat Tillemans nu echt grote fouten maakte. Een fraaie overwinning!

Als laatste speelde Jaap van Meerkerk met wit tegen Bernhard Ruimschoot. Het werd een manoeuvreerpartij, waarbij Ruimschoot de stelling ietwat passief aanpakte. Extra ruimte in manoeuvreerpartijen is altijd belangrijk en Van Meerkerk buitte dit voordeel optimaal uit en won netjes.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de A-groep.

B-groep

In de B-groep stonden twee partijen op het programma. Peter Hurkmans speelde een goede partij tegen Joram Simons en het duurde erg lang voordat Simons een gaatje vond in de verdediging van Hurkmans. Uiteindelijk wist Simons de partij wel te winnen.

Ruud Dröge speelde met wit tegen Frits Steenbergen. Dröge won een pion en kreeg daardoor in een paardeneindspel twee vrijpionnen op de damevleugel. Niet gemakkelijk om te winnen met een grote remisemarge, maar toch wist Dröge de partij tot een goed einde te brengen en te starten met een vol punt in de B-groep!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de B-groep.

C-groep

De affiche voor de C-groep is dit jaar mooier dan ooit. Zo sterk als dit jaar is de C-groep nog nooit geweest! Verschillende sterke spelers uit het eerste en het tweede team mogen dit jaar de strijd aangaan voor de overwinning in de C-groep. Dat belooft veel spektakel dit voorjaar.

De eerste ronde werd op rating ingedeeld en normaal gesproken zijn er in de eerste ronde weinig verrassingen. In deze eerste ronde waren er echter verschillende spelers die hun op papier sterkere tegenstander knap op remise hielden! Zo speelde Alik Tchavelachvili knap remise tegen Jan Hoek van Dijke (vorig jaar nog winnaar van de B-groep).

Of wat te denken van Rens Hesselmans? Hij speelde met wit tegen Arie de Jong. De Jong maakte een klein foutje in de opening en dat zorgde ervoor dat Hesselmans één mooie aanvalspartij kon opbouwen. Op verschillende momenten had hij het pleit definitief kunnen beslechten en De Jong mat kunnen zetten, maar die voortzettingen mistte Hesselmans spijtig genoeg. Uiteindelijk besloten de heren tot een remise, waarmee De Jong heel goed weg kwam.

De laatste verrassende uitslag kwam van Roel de Graaff, die met zwart tegen Bram de Knegt speelde. De Knegt won weliswaar een pion, maar toen werd afgewikkeld naar een paardeneindspel kon De Graaff de stelling knap remise houden. Een prima prestatie van De Graaff!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de C-groep.