SV Erasmus speelt zich in de kijker
“SV Erasmus met vijfde rapid schaaktoernooi op weg naar de top” en “Sfeervol en spannend vijfde Erasmus Rapid schaaktoernooi”, ook titels die niet zouden misstaan…
Want het voelde als een droom die uitkwam. De aanmeldingen overstegen vier dagen voor aanvang van ons vijfde rapidtoernooi al ruimschoots onze verwachtingen. Met 60 inschrijvingen waren we al dik tevreden en konden we denken aan het bijplaatsen van extra tafels in de sfeervolle tuinzaal van Laurens Borgsate, onze nieuwe speellocatie aan de Meidoornsingel in Hillegersberg-Schiebroek. Maar het zouden er nog aanzienlijk meer worden.
In de vroege druilerige ochtend van zaterdag 21 februari wordt om 8.00 uur al begonnen met de inrichting van de chique zaal met de prachtige tafels en luxe comfortabele stoelen, die voor schakers precies de goede maat blijken te hebben en beslist niet zouden misstaan bij een toptoernooi. Zelfs Bobby Fischer zal er weinig over te klagen hebben gehad, en dat zegt wat, tenminste voor degenen die Reykjavik 1972 nog vers in het geheugen hebben. Genoeg over het mooie schaakmeubilair. Al om half negen meldt zich de eerste van de 75 deelnemers en om 9.00 uur staan vijf rijen tafels voorzien van borden, stukken, klokken en tafelnummers klaar voor het toernooi dat om 10.00 precies wordt geopend.
Het deelnemersveld overtreft inmiddels de stoutste verwachtingen. Niet alleen het aantal deelnemers. Ook de speelsterkte is hoger dan die in de vier voorgaande jaren: grootmeester GM Alexandre Dgebuadze (2480) van Charlois-Europoort, 3 schaakmeesters: IM Fred Slingerland (2300) van Oegstgeest ’80, FM John van Baarle (2164) van HZP-Schiedam en FM Adel Omearat (2298), 11 schakers met een 2000+ rating, en 11 schakers met een 1900+ rating zullen zich bij de ingang gaan melden.
De voorzitter van schaakvereniging Erasmus Frank van Zutphen opent om 10.00 uur het 5e Erasmus Rapidschaaktoernooi dat voor het eerst plaatsvindt in de nieuwe speellocatie. Hij heet alle schakers, van wie er toch aardig wat van ver zijn komen afreizen naar Rotterdam-Hillegersberg/Schiebroek, een bijzonder en warm welkom.
Wedstrijdleider Jaap van Meerkerk brengt daarna de specifieke en bekend veronderstelde rapidregels nog even goed onder de aandacht. Wat te doen als je tegenstander een zet uitvoert die niet mag? Welnu, bij een onreglementaire zet mag je de winst claimen. Dat is echter niet verplicht. Het gaat erom of je tegenstander de klok al heeft ingedrukt. Dan is de zet definitief. En dan nog hoef je niet te claimen. Jaap benadrukt dat het opeisen van winst niet onsportief kan worden genoemd, dat is geheel begrijpelijk als het echt om de punten gaat. Tijdens het toernooi blijkt dat velen geen winst claimen, maar de tegenstander bij een onreglementaire zet even uit de droom helpen en daarna de partij vervolgen. Als er soms door alle commotie stukken door de zaal vliegen worden die in de tijd van de aan zet zijnde speler weer op de juiste plek teruggezet.
Eén van de deelnemers vraagt wat hij moet doen als hij tot paard wil promoveren en er geen paard in de buurt is. Jaap: “U zet uw klok stil en roept de wedstrijdleider die vervolgens te paard naar u toe galoppeert.”
Na deze grap is het tijd voor Ab Scheel om het prachtige openingsmoment in te vriezen. Handenschuddende schakers worden in zijn beeld gevangen terwijl zij elkaar een fijne wedstrijd toewensen. Alle foto’s uit dit verslag zijn van de hand van Ab Scheel, veel dank daarvoor!
Even daarvoor heeft de wedstrijdleiding om 10.00 uur de aanwezigen al naar een zitplaats geroepen, waarna de indeling voor de 1e ronde door co-wedstrijdleider Jan Hoek van Dijke wordt voorgelezen omdat er een kleine technische storing met de printer is. Gelukkig is dit euvel snel opgelost en vanaf ronde 2 loopt alles op rolletjes. Direct na het begin van elke ronde worden de op naam en bord gestelde uitslagenbriefjes uitgedeeld en na afloop van de partij direct door Jan en Jaap verwerkt in het Swiss-systeem. Deze heren hangen de tussenstanden en indelingen voor de nieuwe ronden op 4 plaatsen in de speelzaal.
Tijdens het toernooi maakt de wedstrijdleiding bij monde van Jaap bekend dat er, zoals aangekondigd in 3 ratinggroepen wordt gespeeld. Hij geeft aan: ratinggroep 1 (1826-2500), ratinggroep 2 (1825-1676) en ratinggroep 3 (1675 en daaronder tot ongeveer 1000). Omdat deze indeling niet vooraf, maar tijdens het toernooi wordt geformeerd, kunnen ze even groot worden gemaakt. Per groep zijn er 3 prijzen te verdelen. Na afloop blijkt dat door gelijk eindigen er niet 9, maar liefst 15 schakers met een geldprijs afscheid van het Erasmustoernooi kunnen nemen.
Verrassende uitslagen? Jazeker, zo weet onze benjamin Liam Vrolijk (1980, rating uiteraard) – wat een schaaktalent, zeg! – in de laatste, 7e ronde te winnen van de op rating tweede geplaatste Fred Slingerland (2300) uit Oegstgeest. Fred deed vorig jaar ook mee en komt uiteraard schaken voor een van de hoofdprijzen. In een rapidtoernooi van 7 ronden is één nederlaag voldoende om je een tiental plaatsen terug te werpen in het klassement. Fred reikte na de slotronde niet verder dan een voor hem teleurstellende 7e plek en onze Liam wist zich daardoor in de prijzen te schaken.
Een andere verrassing is de prestatie van de als 18e geplaatste HZP-Schiedammer Daniël van Loenen (1924). Van Daniël weet ik uit ervaring dat hij er een handje van heeft je langzaam maar zeker positioneel weg te schuiven, hetgeen mij enkele jaren geleden in een Siciliaan overkwam.
Daniël is vandaag zeer op dreef en weet zich in de slotronde tegenover grootmeester Alexandre Dgebuadze gezeten. Als je tegen deze man moet schaken, moet je eigenlijk uitsluitend naar het bord blijven kijken, anders ben je mentaal na de eerste zet al zowat kansloos, want zijn lichaamstaal maakt elk aangepraat zelfvertrouwen met de grond gelijk. Of Daniël wat geïmponeerd was of niet weet ik niet, maar na de opening staat hij al wat gedrukt en moet in het middenspel een weinig materiaal inleveren. Daar heeft hij geen zin in en geeft de partij op.
Daarmee wordt GM Alexandre Dgebuadze met een score van 6½ uit 7 alleen winnaar van het vijfde Erasmus rapidtoernooi.
Hij maakt zijn favorietenstatus maar dan waar en is een mooie en de terechte winnaar van ons toernooi! Alleen Arnout van Kempen weet een half puntje van hem af te snoepen.
Toch komt Daniël trots uit op een gedeeld derde plaats met 5½ uit 7, samen met Henk-Jan Evengroen (2166), Liam Vrolijk (1980) en Jan Evengroen (2104).
Gert-Jan Lobo-van Vliet (2100) verrast ook. Na een tegen onze voorzitter Frank niet onfortuinlijke zege via een paard-toren-combinatie naar een onvermijdelijk mat, weet hij zich aan de top te handhaven en komt met 6 uit 7 uit op een ongedeeld tweede plek!
Prima gespeeld, Gert-Jan.
Nog enkele verrassingen: Net buiten het prijzenfonds vallen de toppers FM John van Baarle, Nathanaël Spaan (2134) van RSR-Ivoren Toren en een inmiddels vaste toernooideelnemer bij Erasmus, FM Adel Omearat (2298), en 1e teamspeler bij Erasmus Olivier Vrolijk (1974), die zijn zoon Liam voor zich moet dulden. Daar heeft Olivier – overigens de hoogst geklasseerde Erasmiaan – in het geheel geen moeite mee, maar het is toch even wennen, lijkt me. Tja Olivier, je hebt hem zelf best wel goed leren schaken. Dat is mij met mijn zonen niet gelukt en ik heb er nog wel drie! De enige die nog even op een schaakclub heeft gezeten en tot een schaaktalentje zou kunnen uitgroeien wist een keer in één zet twee dames weg te geven en zijn vader, die in die tijd pedagogiek studeerde, kreeg daarna lichte zelfmoordneigingen. Helaas is zoonlief daarna (dus?) gestopt met schaken. Ik heb duidelijk iets fout gedaan. Maar Olivier gaat na afloop heel voldaan en met gepaste trots huiswaarts!
Wat te denken van de mooie resultaten van Erasmiaan/Onésimusser Marcel Tillemans, een van de prijswinnaars van ratinggroep 2. Met een TPR van 1924 en een overwinning op FM Adel Omearat (!!) reikt hij met 4½ uit 7 naar een hoge klassering, en weet zich in het klassement vergezeld van de reeds gememoreerde IM Fred Slingerland, oud-lid van Erasmus Arend Bongers (1795) van RSR, tevens één van de prijswinnaars van ratinggroep 2, Tobias Dekker (2053) van SV Sliedrecht, Arnout van Kempen van SV Overschie (uiteraard een hoge score, want hij volgt de schaaktrainingen van Dolf Meijer!), Johan van de Griend (1945) van SC Dordrecht, Rob van Helvoort (2134) van SG Rijswijk, Leo Verhoeven (1920), onmisbaar in de organisatie van dit toernooi en secretaris van Erasmus, onze voorzitter, webmaster en mede-organisator van dit toernooi Frank van Zutphen (2036), Hans Hollander (1906) oud NRSG Wilhelm Steinitzlid en tegewoord spelend bij Het Schaakhuis, Gerard Kastelein (1770) van SO Rotterdam, benevens één van de prijswinnaars van ratinggroep 2 en tenslotte Ruud Dröge (1792) van SV Erasmus, ook één van de prijswinnaars van ratinggroep 2, pas lid geworden en nu al heel actief bij het verenigingsleven betrokken. Zo was hij vanmorgen al om 8.00 uur aanwezig om de nodige hand en spandiensten te verrichten. Zulke nieuwe leden, ja daar word je echt blij van!
Tenslotte de verrassing Sam van Dongen. Met een rating van 1163 weet hij zich op plek 23 te nestelen tussen spelers met een rating van 1700 en 1800(!) en behaalt een gedeeld eerste plaats in ratinggroep 3! De prijzen worden op verzoek van onze fotograaf Ab Scheel, ja juist, de man die je met camera en tas altijd op het Tata Steel Chess Tournament, net voordat er een nieuwe ronde wordt gespeeld, als fotograaf joviaal zwaaiend naar iedereen die hij kent – en dat zijn er best wel veel – tussen de wereldtoppers mooie fragmenten voor de eeuwigheid ziet vastleggen, terwijl jij netjes achter de balustrade verwachtingsvol mag blijven gapen, die Ab dus, verzocht mij of ik de prijzen in het rode herfstbos wilde uitreiken, aan de rechterkant van de speelzaal. Zie de bijgeleverde foto’s! Zijn volledige fotoreportage is te vinden op zijn website.
Rest mij nog de vermelding van:
De resultaten van Franzke Kalkman de Koster, de enige deelneemster, die zich na ronde 1 meldde en probleemloos kon inschuiven (met een bye voor ronde 1), nadat zij eerst naar onze vorige speellocatie was gereisd. Franzke eindigde in ratingroep 3 met 2½ punt op een gedeeld 56e plek, evenals onze fotograaf en puur voor de lol spelende Ab Scheel, vergezeld van Jaap Staal (2071) van Charlois Europoort, die in mij een duidelijke schoolmeester herkende omdat ik bij aanvang van het toernooi iets had geroepen van “nu allemaal naar je plaats!” en “zoek maar even een stoel, maakt niet uit waar!”
Hij als voormalig docent Nederlands weet van wanten en we konden ons samen even lekker als kenners (hmm) over ons vroegere werk onderhouden. Jaap Staal zei het al, ik ben geen snelschaker. Inderdaad, en ik trouwens ook niet. Ik werd door Jan Hoek van Dijke per abuis in ronde 1 ingedeeld omdat ik mezelf vergeten was uit de deelnemerslijst te laten zetten, en liet dat uitstekend zien door bij schaaktalent Liam Vrolijk al in het middenspel mijn dame in te leveren. Met een meewarige blik – zo van, nou die kan er dus echt niks van! – incasseerde Liam mijn onbedoelde geschenk.
De prijswinnaars van ratinggroep 3: gedeeld eerste Sam van Dongen (1163) van SV Promotie en Anton Lammers (1500). En op een gedeeld derde plaats Ruud Neumijer (1642), voorzitter van Onésimus die zich ondanks de ramp (zijn clublokaal is door brand verwoest) en drukte (er is al een andere zaal gevonden!) zich bij Erasmus toch even kon ontspannen, Girair Hakopian (1093, HI-Ambacht) en Jorik Klein (1623, SV Sliedrecht).
Het bezoek van de fotograaf van HIS_Rdam (foto’s zijn te vinden op de Facebook pagina van HIS_Rdam). HIS staat voor Hillegersberg-Schiebroek, de vroegere deelgemeente, nu één van de veertien gebieden van de gemeente Rotterdam. Ik vroeg hem hoe hij van dit toernooi wist. Via de digitale krant Dichtbij, vertelde hij. Ziezo, dan weet je ook dat je die publicatie niet voor niets hebt gedaan. Hij heeft een tiental prachtige foto’s gepubliceerd.
De activiteiten bij de bar, mooi gesitueerd in de hoek van de speelzaal, de tuinzaal van Borgsate, werden vanaf 11.30 uur diverse broodjes en soep geserveerd, waarbij diverse actieve Erasmianen, zoals Ruurd Ouwehand (1771, gedeeld 31e plek), onze kersverse penningmeester die onlangs samen met Bernhard Ruimschoot (1713, gedeeld 46e plek) in Spindler Makelaars een sponsor voor het Watertorentoernooi heeft gevonden, waarvoor hulde!, Frits Steenbergen (1798, gedeeld 23e plek) onze vaste hulp bij elk toernooi en/of schaakevenement en ex-jeugdbegeleider, Ruud Dröge, reeds genoemd, en de overige bestuursleden voorzitter Frank van Zutphen, Paul Wilhelm (de schaaktovenaar uit Spijkenisse, bestuurslid en extern wedstrijdleider), Arie de Jong (onze nestor, schrijver, bestuurslid, ja wie kent hem niet).
Er streden 20 Erasmianen mee in dit rapidtoernooi, hetgeen tevens inhoudt dat wij 55 gasten mochten verwelkomen!
Schaakvereniging Erasmus ziet uit naar de volgende editie, het zesde rapidschaaktoernooi, volgend seizoen, omstreeks februari 2016! Alle deelnemers krijgen ruim van tevoren een persoonlijke uitnodiging.
Maar nu alweer op naar ons volgende schaakevenement, het jaarlijkse Erasmus Watertorentoernooi, dat van 30 maart tot en met 8 juni zal worden gehouden.
Jaap van Meerkerk