Dekker op weg naar clubkampioenschap

Na het succesvolle Erasmus rapidtoernooi van afgelopen zaterdag (gewonnen door de sterke GM Alexandre Dgebuadze) gingen maandag 23 februari de finales van de interne competitie ‘gewoon’ weer verder. Met drie partijen in de A-groep, één partij in de B-groep en zeven partijen in de C-groep.

De topper in de A-groep was de partij tussen Leo Verhoeven en Marvin Dekker. Zou Verhoeven Dekker in kunnen lopen?

A-groep

De topper in groep A was de confrontatie tussen Leo Verhoeven en Marvin Dekker. In een Ben-Oni ging het eerst vrij regelmatig maar een te vlugge opstoot van Verhoeven gaf Dekker de kans om tijdelijk pion c5 te offeren om dat veld voor zijn paard te krijgen. Hierna kreeg hij ruimte en open lijnen, drong met de zware stukken binnen, waar Verhoevens toren op a3 toch wat zielig stond te niksen. Toch was Ta3 wel een zet die vaak gespeeld wordt, maar dan wel in iets andere stelling. Marvin staat nu goed los in de topgroep.

De andere partijen in de A-groep: Lucian Mihailescu vergat te winnen van Marcel Tillemans. In een gewonnen positie, na een stevige koningsaanval in een Konings-Indiër met verwisselde rokades, bood hij opeens remise aan: “Het ontsnapte me.”

Wim Posthumus versus Bernhard Ruimschoot was ook iets speciaals. Zwart (Ruimschoot) kwam een pionnetje voor, met goede kansen op de damevleugel. Echter, hij had heel weinig tijd en besteedde daarvan ook nog twee minuten aan wat onduidelijk keuzes. Toen had hij nog 25 seconden over. Alleen… een toeschouwer merkte op dat de klok verkeerd was ingesteld, zonder een bonus van 5 seconden voor iedere zet. Een opmerking werd gemaakt, waarop Bernhard zei dat hij dan 26 (zetten) x 5 seconden erbij moest krijgen. Oké, klok weer ingesteld, helaas op 2 uur in plaats van 2 minuten. Hierna besloten de heren maar tot remise.

Huiskamervraag: Wat te doen in zo’n situatie?

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de A-groep.

B-groep

In groep B één partij: Cor van As tegen Carel Keller. Van As speelde de Poolse variant van de Konings-Indiër met h3 en geen korte rokade. Een systeem dat Krasenkov populair maakte. Keller verdedigde zich wel creatief, maar uiteindelijk bleek het materiële overwicht van twee stukken tegen een toren toch beslissend en won Van As.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de B-groep.

C-groep

Roel de Graaff tegen Alik Tchavelachvili: Het werd een rustige partij waarin geleidelijk ruimteoverwicht in een toreneindspel ontstond voor Alik, dat dan ook door Alik gewonnen werd.

René van Es speelde tegen Peter de Boer: Vanuit de organisatie speelde De Boer rustig tegen, toen er lijnen open kwamen, won hij materiaal en de partij.

De overige partijen gaven geen opvallende uitslagen te zien, behalve dat Harry Nefkens (tegen Jan Smit) wel heel dicht bij de remise kwam na een vol stuk achter gestaan te hebben.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de C-groep.

Paul Wilhelm