Marvin Dekker wint groep 1!

Zaterdag 30 mei besloot ik het hazenpad te kiezen en belande ik in het pittoreske restaurant ’t Haasje in Hazerswoude voor een middagje schaak. Het openbaar vervoer liet me weer in de steek en in plaats dat ik rustig van een ontbijtje zou genieten moest ik nu gaan sprinten om mijn aansluiting te halen.

Dat werd uiteindelijk secondewerk en eenmaal aangekomen was er niks te makken in de buurt. Gelukkig zaten we in een restaurant. De keuken zou na de derde ronde opengaan tot die tijd moest ik het dus volhouden op een lege maag.

We werden ingedeeld in groepen van 8 personen en het rapid speeltempo bedroeg 20 minuten ‘sudden death’. Ik kwam in de eerste groep terecht als derde op rating.

In de eerste ronde opende ik met het welbekende 1. Ph3 en zwart stond al snel zeer slecht. Ik had de eerste zes rijen van het schaakbord in beslag genomen en zwarts paard moest weer terug naar de beginstelling, terwijl mijn paard op d6 op de loer stond gefixeerd. Ik kon echter niks concreets vinden, hierna counterde mijn tegenstander gevaarlijk door met zijn toren binnen te komen. Mijn koning stond daar op de tocht aangezien alle pionnen opgerukt waren voor de aanval en toen zwart ook zijn dame in het spel wist te brengen zag het er niet zo best uit voor wit.

Ik kon daarna weer mat dreigen wat me even lucht gaf, doordat ik een kwaliteit won. De mataanval liep dood en nu moest ik weer vrezen voor mijn leven met nog 30 seconden op de klok, terwijl mijn tegenstander nog meer dan een minuut had offerde ik de kwaliteit terug. Zwart won enkele pionnen en ik kwam kansloos verloren te staan, maar ik was bezig met een inhaal race op de klok. Stukken vlogen in het rond en de menigte wist niet wat ze zagen. Ik keek op de klok, 1 seconde voor mij 0 voor mijn tegenstander, 1 – 0 op naar de tweede ronde.

Met zwart werd het een Benoni. Mijn tegenstander sloeg op e6 en gaf me het centrum in ruil voor het loperpaar. De pionnen op e5 en d5 en de dreigende koningsaanval gaven wit teveel problemen en uiteindelijk won ik een stuk en de partij.

In de derde ronde had ik weer wit en op een gegeven moment probeerde ik met een ‘petite combinaison’ zwarts dame te winnen (diagram 1).

 Diagram 1 Wit aan zet

Zwart zag de combinatie niet aankomen en de winst was een feit.

Hierna was het pauze en konden we genieten van een heerlijke kop soep van de zaak. Daarna werd me een heerlijke uitsmijter voorgeschoteld onder het genot van de zon op het terrasje. In de vierde ronde had ik zwart en werd het een Benoni. Het werd een gevecht om het veld e5 met de zet g5 wist ik de dreigende witte loper terug te sturen en verkreeg ik een positioneel plusje. Hierna ging mijn tegenstander ernstig in de fout met de zet Te1-a1 (diagram 2) en kon ik het punt binnen halen.

Beter was 1. f4 – Pf3+ 2. Lxf3 – Dxb2 3. Dxb2 – Lxb2 4. Tb1 (geforceerd anders valt b3 na Ta3) Lf6. En zwart staat beter, maar verre van gewonnen. De volgende twee rondes gingen me makkelijk af. In één van die partijen was er een interessante stelling ontstaan in de opening. Ik had met wit enkele pionnen geofferd in onderstaande stelling (diagram 3) kon ik het materiaal terug winnen en daarna vrij simpel de partij afronden.

Na zes ronden stond ik aan kop met 6 uit 6 gevolgd door Harro Jansen met 5 uit 6. In de laatste ronde moesten we in een onderling duel uitmaken wie eerste werd. Na een rare opening won ik twee pionnen met zwart en bood ik remise aan. Wit wees dit af en probeerde met zijn ontwikkelingsvoorsprong een koningsaanval te starten. Enkele zetten later gaf hij de hoop op een overwinning op en bood remise aan waarmee mijn eerste plaats een feit was. Al bij al was het een leuk toernooitje. Alle uitslagen zijn te vinden op de website van SV Reynaerde.

Diagram 1: Er volgde 1.Tf1 – Lxe6? (andere zetten verliezen ook) 2. Lxe6+ – Dxe6 3.Lc5 – Df6 en wit won de dame met De6+ en Txf6.

Diagram 2: In de partij volgde 1. … – Txa1+ 2. Lxa1 – Pf3+ 3. Lxf3 – Dxf3 4. Lxg7 – Lxh3 en wit gaf op.

Diagram 3: In de partij kon ik het geofferde materiaal terugwinnen met. 1. Df3! – Pf6 (1. … – Dxh3 2. Dxf7+ is niet per direct winnend, maar wit heeft wel het initiatief bij goed spel) 2. Kg2 – dxe4  (Op 2. … – Ld6 volgt 3. e5) 3. Dxg3 – Dxg3+ 4. Kxg3 en wit won snel na 4. … – 0-0 5. Lg5 – Pd5 6. c4 – Pb6 7. Pd2 – Te8 8. Tae1 – f6 9. Lf4 – Pc6 10. d5 – Pe5 11. Le6+.

Marvin Dekker