Juryrapport SMS-prijs

Dit jaar hadden we een leuk extraatje bij het Spindler Makelaars Watertorentoernooi! En dat is de Spindler Makelaars Spektakelprijs (of SMS-prijs). Een extra prijs van € 50 voor de mooiste en meest spectaculaire partij! In totaal kregen we zes inzendingen tijdens de eerste zes ronden en zelfs één tijdens de laatste ronde van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi. Daarom een eervolle vermelding voor Murdoch Maclean voor zijn overwinning in de laatste ronde op Marcel Tillemans (binnenkort ook na te spelen op onze website).

De jury had het niet gemakkelijk om uit alle mooie inzendingen een goede keuze te maken. Hieronder volgt het juryrapport van de verschillende partijen.

Herman Beerling – Selman Ercan: 0-1

De partij, liep in opening gelijk op met een partij De Jong – Tuk in 1957. Tuk was eerste bordspeler van Moerwijk, toen hoogste klasse KNSB. een club later opgegaan in De Ooievaar. De variant met 6. … – Pc6, had De Jong toen nog niet ‘door’, aangezien die spelwijze toen pas sinds kort op de markt was. De Jong deed het dan ook prompt niet goed en had de partij moeten verliezen. De Jong speelde in plaats van 10. e2-e4, zoals Beerling. deed: 10. Pd2 – Pg4 11. e3 – Ld7 12. Dc2 – Pe5 13. b3 – b5 14. cxb5 – axb5 15. Lb2 – b4 16. Pe4 – Lb5 17. Td1 – Ld3 18. Dc1 – Le2 en verloor zo een kwaliteit. Een misser van Tuk in het verre middenspel gaf De Jong nog een kans om met vrijpionnen de balans in evenwicht te brengen en remise te bereiken.

Terug naar de partij. Beide spelers kozen voor zeer actief spel, Beerling door het centrum en Ercan over de damevleugel, waarbij alle pionnen direct naar voren werden gedirigeerd. De doorstoot 14. e4-e5 van Beerling was wellicht wat te optimistisch, wellicht had hij beter kunnen kiezen voor het iets rustigere 14. b2-b3. Nu ging hij de boot in voor een pion. Daarmee was de aanvalsdrang van beide spelers nog niet gestild, beide spelers bleven goed spelen en hun stukken actief opstellen en naar voren dirigeren. Dat ziet de jury graag! Ercan wint met goed spel een kwaliteit en een mooi tactische truc wordt later ook nog een stukwinst ingeleid. Eindoordeel van de jury: een mooie strijd van twee aanvallende spelers waarbij enkele mooie combinaties van Ercan het verschil maken.

Aad Jan Roos – Marius Middendorp: ½ – ½

Een remisepartij als meest spectaculaire partij? Altijd interessant om te bekijken. Het wordt een mooie strijd op de damevleugel, consequent gespeeld door beide spelers, waar Roos een pion wint en twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel krijgt. Middendorp speelt vervolgens zijn paard om van c6 via e7, g6, f4, e2 om naar d4 (direct het paard van c6 naar d4 spelen werkt niet), waar het paard ijzersterk staat en wat een verrassende ontknoping mogelijk maakt.

In plaats van 41. Txd4 zoals Roos speelde, geeft 41. Tf1 het volgende te zien: 41. Tf1 – De2 42. Kg2 – Df3 43. Kg1 en de aanval is afgeslagen. Roos had ook 35. b5 beter 35. Db6 kunnen spelen (daarmee is f2 gedekt). Een vervolg is dan 35. Db6 – Pf4 36. a6 en zwart heeft geen aanknopingspunten meer op de koningsvleugel. De witte pionnen op de damevleugel beslissen vervolgens de strijd in het voordeel van wit. Met het kwaliteitsoffer laat Roos een gaatje open voor een eeuwig schaak-motief. Een hele knappe prestatie van Middendorp!

Jan Smit – Harry Nefkens: 1-0

Nefkens zet met 8. … – g5 zijn koningsstelling erg open en dat biedt prettige aanknopingspunten voor Smit voor een aanval. Wat volgt is een heerlijke koningsaanval, waarbij Smit eerst de koningspionnen opruimt alvorens met dame, loper en toren de koningsstelling van zwart uit elkaar te spelen met stukwinst tot gevolg.

Een lekkere aanvalspartij, goed gespeeld door Smit en een mooi voorbeeld van de kracht van goed samenwerkende stukken!

Kees van Toor – Stephen Pinedo: 0-1

Een rustige opzet van de partij, waarbij Pinedo de belangrijke e-pion van Van Toor wint. Vervolgens versterkt Pinedo – zonder zijn tegenstander kans op tegenspel te bieden – zijn stelling stapje voor stapje door eerst beide torens en het paard op de juiste velden te plaatsen en als laatste ook rustig zijn koning naar het strijdgewoel in het centrum te brengen. Van Toor geeft op voordat hij zijn tweede pion gaat verliezen.

Weliswaar is het niet een hele spectaculaire partij, maar het strijdplan van Pinedo is er één van grote klasse. Pinedo laat het schaken heel simpel lijken, maar juist dat is altijd erg moeilijk!

Emil Verhoef – Gerard Kastelein: 1-0

Agressief spel van Kastelein in de opening zorgt voor een dynamisch evenwicht in het middenspel. Er lijkt niet heel veel aan de hand te zijn, maar dan komt Verhoef met een prachtige opstoot van zijn d-pion ondersteund door twee torens op d1 en e1. Op het eerste gezicht lijkt dat niet direct voordeel op te gaan leveren, maar Verhoef heeft goed gezien dat hiermee de stelling van Kastelein open gereten wordt met onvermijdelijk stukwinst tot gevolg. Het punt moet dan uiteraard nog wel binnen worden gebracht, maar ook dat gaat Verhoef goed af.

Wim Posthumus – Harry Nefkens: 1-0

Een tweede inzending van een partij tegen Nefkens? Is Nefkens de ideale tegenstander voor een spectaculaire partij? Posthumus speelt actief en krijgt al snel het centrum in handen. Van daaruit wordt een krachtige koningsaanval opgezet dat al op de 23ste zet tot mat leidt. Sterk gespeeld van Posthumus en ook een heerlijke aanvalspartij om na te spelen en van te leren.

Eindoordeel jury

De jury (Arie de Jong, Jaap van Meerkerk en Frank van Zutphen) heeft deze zes partijen bekeken en Emil Verhoef uitgeroepen als winnaar van de SMS-prijs over het jaar 2015. De zeer krachtige opstoot van de d-pion, waarmee de stelling van Kastelein werd uiteengereten is door de jury als mooiste beoordeeld. Felicitaties voor de winnaar!

Maar natuurlijk ook felicitaties voor alle andere inzendingen. Veel mooie partijen van hoog niveau! De jury had het niet gemakkelijk dit jaar! Kijk hier nog eens terug om alle ingezonden partijen voor de SMS-prijs te bekijken.

Arie de Jong, Jaap van Meerkerk & Frank van Zutphen